Kina: Nuklearna elektrana sa reaktorom domaće proizvodnje

Autor:   BM

Prva kineska nuklearna elektrana, koja koristi domaći dizajn nuklearnog reaktora treće generacije “Hualong Jedan”, ušla je u komercijalnu upotrebu. Puštanjem u rad ovog reaktora Kina staje rame uz rame sa Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskom i Rusijom koje već koriste nuklearnu tehnologiju treće generacije. (foto: Nuklearna elektrana ima potencijal za snabdevanje električnom energijom milion ljudi, Xinhua)

Nakon sedmodnevnog probnog rada, u gradu Fućing na istoku Kine, jedinica broj 5, počela je da proizvodi električnu energiju za prodaju, navodi se u saopštenju kineske Nacionalne nuklerane korporacije (CNNC).

Time je otvoren put i za izvoz.

Reaktor “Hualong Jedan” konstruisan je da traje 60 godina i zadovoljava najstrože bezbednosne standarde na svetu. Reaktor je napravljen tako da koristi kombinaciju “aktivnih i pasivnih” sigurnosnih sistema i ima dvostruki omotač koji ispunjava najnovije međunarodne zahteve o nuklearnoj bezbednosti.

„Sa mrežom ‘Hualong Jedan’, Kina je došla na čelo nuklearne tehnologije treće generacije u svetu, zajedno sa zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Rusije“, rekao je predsednik CNNC-a Ju Đijanfeng (Yu Jianfeng), prenosi CRI.

Gotovo 90 posto opreme koja se koristi u reaktoru “Hualong Jedan”, uključujući sve elemente njenog jezgra, napravljeno je u Kini, navode u Nacionalnoj nuklearnoj korporaciji.

Jačanje nacionalnog nuklearnog programa

Inače, Kina je treći najveći svetski proizvođač nuklearne energije i sada raspolaže sa 49 operativnih reaktora, kapaciteta od 51 gigavata snage. Planira se izgradnja novih 19 reaktora, što će doprineti povećanju kapaciteta za 20,9 gigavata, kažu u CNNC. 

Kina - nuklearna elektrana
Gotovo 90 odsto opreme je proizvedeno u Kini (izvor: Xinhua)

Nakon katastrofe u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima 11. marta 2011. godine, i sporog napretka u razvoju reaktora treće generacije, uključujući “Hualong Jedan” i AP1000, projekat američke firme Vestinghaus (Vestinghouse), Kina nije odobrila nijedan novi reaktor između 2016. i 2018. godine.

Međutim, očekuje se da će Kina pojačati nacionalni program nuklearne energije u narednim godinama kako bi se smanjilo oslanjanje na fosilna goriva.

U tom smislu, komercijalna upotreba reaktora “Hualong Jedan” treba da pomogne Kini da ispuni klimatske ciljeve, što se odnosi na dostizanje maksimuma emisije ugljen-dioksida pre 2030. godine, kao i ugljeničnu neutralnost pre 2060. godine.

Prema procenama, jedicina broj 5 obezbeđuje skoro 10 milijardi kilovat-časova električne energije godišnje, što će biti dovoljno za snabdevanje električnom energijom milion stanovnika.

Električna energija koju proizvodi ova jedinica jednaka je smanjenju potrošnje od 3,12 miliona tona standardnog uglja i procenjuje se da smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 8,16 miliona tona godišnje.

Izgradnja jedinice broj 5 počela je u maju 2015. godine i odvijala se prema planu, uprkos prekidima koje je donela pandemija korona virusa.

Krajem novembra prošle godine, prvi nuklearni reaktor domaće proizvodnje “Hualong”, je priključen na elektrodistributivnu mrežu. Pre nego su počele komercijalne operacije, prošao je različita ispitivanja. Više o tome saznajte OVDE.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...