U Srbiji električna energija od danas skuplja za 3,4 odsto

Autor:   BM

Električna energija je za kupce u Srbiji koji je plaćaju po regulisanim cenama od danas skuplja za 3,4 odsto. (foto: Pixabay)

Električna energija u u Srbiji, prema ranijoj najavi Agencije za energetiku od danas poskupljuje za 3,4 odsto.

Prosečna cena struje za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama, odnosno za domaćinstva i male kupce, iznosiće 7,867 dinara po kilovat-času, bez taksi i poreza.

Poskupljenje struje je 17. decembra odobrila Agencija za energetiku, na zahtev JP “Elektroprivreda Srbije”.

Agencija je tada navela da je “i nakon ove korekcije, prve od novembra 2019. godine, cena električne energije u Srbiji i dalje značajno niža od cena u zemljama regiona i Evrope".

Prethodno poskupljenje električne energije je stupilo na snagu 1. decembra 2019. godine. Tada je za kategoriju domaćinstava cena uvećana za 3,9 odsto, dok su cene električne energije za industriju takođe ostale nepromenjene.

To je račune za prosečnu mesečnu potrošnju od 300 do 450 kilovat-sati struje uvećalo za 100 do 150 dinara.

Međutim, na ovogodišnjim, januarskim računima biće uvećana naknada za podsticanje proizvodnje obnovljive energije, zbog čega će računi za električnu energiju u proseku biti veći za oko 150 dinara.

Naknada za obnovljive izvore energije sa 0,093 dinara po potrošenom kilovat-satu povećana je na 0,437 dinara. Poslednja promena bila je 2015. godine, ali je u međuvremenu u rad pušteno sedam vetroparkova, tako da je povećanje neophodno, ocenjuju u Vladi.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...