Mekinsi: Potrošnja električne energije udvostručena do 2050.

Autor:   BM

Globalna potrošnja električne energije će se gotovo udvostručiti do 2050. godine, što je rezultat povećane elektrifikacije i uvođenja zelenog vodonika. Na to upućuje poslednje istraživanje globalne konsultantske kompanije Mekinsi (McKinsei), koja takođe predviđa da će udeo električne energije u ukupnoj potrošnji zabeležiti rast, sa trenutnih 19 odsto, na 30 odsto do sredine veka. (foto: Pixabay)

Polovina globalne proizvodnje električne energije će dolaziti iz obnovljivih izvora do 2035. godine, ocenjuje se, između ostalog, u nedavno objavljenom izveštaju svetske konsultantske kompanije Mekinsi (McKinsei).

Kao glavni izvori električne energije se percipiraju solarna i energija vetra, a predviđa se da će u istom periodu biti instalirano pet teravata novih solarnih i vetrokapaciteta, što predstavlja petostruki rast u odnosu na sadašnji nivo.

Prema izveštaju, obnovljivi izvori će dominirati energetskim tržištem u narednoj deceniji, jer postaju jeftiniji od sistema na fosilna goriva.

Globalna potrošnja energije će se skoro udvostručiti do 2050. godine kao rezultat povećane elektrifikacije i uvođenja zelenog vodonika.

U pogledu zelenog vodonika, analiza predviđa da će do 2030. godine postati troškovno konkurentan, a kao rezultat toga, proizvodnja energije putem elektrolize, podmirivaće oko 40 odsto potreba za električnom energijom u periodu od 2035. do 2050. godine, posebno u oblasti transporta i industrije.

Istraživanje Mekinsija takođe predviđa da će udeo električne energije u ukupnoj potrošnji energije zabeležiti rast, sa trenutnih 19 odsto, na 30 odsto do sredine veka.

Ugalj sve manje u upotrebi

Procenjuje se da će potražnja za naftom dostići vrhunac 2029. godine, a za gasom 2037. godine, dok će ugalj nastaviti da beleži negativan trend.

Precizirajući status uglja, u izveštaju se navodi da je globalna potražnja za ovim energentom dostigla vrhunac 2014. godine, ali da od 2019. beleži osetan pad. Takav trend će se nastaviti, a do 2050. godine potrošnja uglja će opasti za čitavih 40 odsto.

Mekinsi procenjuje da se potražnja za naftom i gasom neće vratiti na nivo koji je prethodio pandemiji korona virusa, čak i ako se potražnja za naftom i gasom za nekoliko godina vrati na predpandemijski period.

Krister Trigestad, stariji partner u kompaniji Mekinsi ocenjuje da je energetski sektor, u pogledu svih izvora energije pretrpeo značajan šok tokom pandemije, ali da to nije bitno uticalo na pravac trasiran pre krize, jer je sve vreme prisutan brz i kontinuiran prelazak na energetske sisteme koji stvaraju niže emisije ugljenika.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...