Elektroprivreda RS: U zelenu energiju za tri godine 770 miliona evra

Autor:   BM

Prioritet Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) je izgradnja objekata iz obnovljivih izvora energije, u skladu sa strategijom razvoja energetskog sektora, ali i desetogodišnjim planom razvoja ove kompanije. ERS trenutno razvija pet kapitalnih projekata, a u narednom trogodišnjem periodu, predviđene su investicije vredne oko 770 miliona evra (1,5 milijardi KM). (foto: Elektroprivreda Republike Srpske, capital.ba)

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) trenutno razvija pet kapitalnih projekata. Reč je o hidrolektrani Dabar, hidroenergetskom sistemu (HES) Gornja Drina, hidroelektrane na Bistrici, vetroparku Hrgud i solarnoj elektrani Trebinje 1, prenela je Srna.

Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske, je naveo da su trogodišnjim planom poslovanja ove kompanije predviđene investicije vredne oko 770 miliona evra (1,5 milijardi KM).

Kompanija je ranije najavila da će u narednih deset godina izgraditi elektrane na obnovljive izvore (OIE) snage 1.000 megavata.

Prema rečima Petrovića, akcenat je stavljen na nastavak izgradnje i završetak hidroelektrane Dabar instalisane snage 160 megavata, a glavni radovi su u toku.  Osnovna izlazna deonica tunela je probijena, ostalo je da se izradi ulazna građevina nakon što se završi obloga tunela, precizirao je generalni direktor ERS-a.

“Taj posao treba da se nastavi izgradnjom brane u Pošćenju, kao i nizvodnog kanala u Dabarskom polju dužine 5,5 kilometara”, naglasio je Petrović.

Prema Petrovićevim rečima za Elektroprivredu Republike Srpske je od izuzetnog značaja i izgradnja hidroneregetskog sistema Gornja Drina koji će biti u vlasništvu Elektroprivrede Srbije 51 odsto i Elektroprivrede Srpske, sa učešćem od 49 odsto.

“Imamo građevinsku dozvolu za pripremne radove, preduzeće ima svoje organe i očekujemo potpisivanje ugovora za pripremne radove u narednom mesecu“, naveo je Petrović.

Navodi se takođe da zbog korona virusa kasni izbor izvođača radova za planirani vetropark Hrgud, instalisane snage 50 megavata, za koji su obezbeđena sredstva nemačke KWF banke u iznosu od 64 miliona evra.

„Zbog komplikovanih procedura nemačke KWF banke, kao i pandemije virusa korona odabir izvođača radova za vetropark Hrgud, očekuje se krajem ove godine“, rekao je Petrović.

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske je podsetio da je za hidroelektranu na Bistrici, ERS potpisao ugovor o izvođenju radova sa kineskom kompanijom AVIK, a vrednost ugovora je 102 miliona evra.

U kompaniji ističu da postoji značajno interesovanje suinvestitora za izgradnju solarnog parka Trebinje 1.

Trebinje 1 će, kako se navodi, biti najveći solarni park na Balkanu, instalisane snage od snage 73 megavata koji će za sistem proizvoditi 100.000 megavat-časova električne energije na godišnjem nivou.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...