Revitalizacija hidroelektrane Đerdap 1

Autor:   BM

Revitalizacija hidroelektrane Đerdap 1 ulazi u završnu fazu, izjavila je potpredsednica vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović na sastanku sa prvim čovekom predstavništva ruske kompanije Silovije mašini u Srbiji Mihailom Cvetkovim. Revitalizacija hodroelektrane Đerdap 2 je takođe bitna, istakla je ministarka Mihajlović i dodala da je u pripremi knjiga projekata, jer će u energetici biti mnogo ulaganja i u interesu Srbije je priliv novih investicija u to područje. (ilustacija: Hidrelektrana Đerdap 1, izvor: EPS)

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je juče sa šefom predstavništva kompanije Silovije mašini u Srbiji Mihajilom Cvetkovim o realizaciji projekta revitalizacije hidroagregata u hidroelektrani Đerdap 1, kao i potencijalnoj saradnji na drugim projektima u energetici.

"Kompanija Silovije mašini realizuje važne aktivnosti za Elektroprivredu Srbije, samim tim i za našu državu i nadam se da možemo da nastavimo saradnju i na novim projektima. Drago mi je da projekat revitalizacije HE Ðerdap 1 ulazi u završnu fazu, revitalizacija Đerdapa 2 nam je, takođe, veoma važna, kao resorno ministarstvo tu smo da pomognemo i ispratimo sve aktivnosti", rekla je Mihajlović.

Mihajlović je istakla da resorno ministarstvo priprema i knjigu projekata, jer će u energetici biti puno ulaganja.

"U interesu nam je priliv novih investicija u ovom sektoru", rekla je Mihajlović.

Prvi čovek predstavništva ruske kompanije Silovije mašini Mihajil Cvetkov je istakao da ta kompanija dugo posluje u Srbiji, kao i da ta saradnja datira još iz vremena bivše Jugoslavije.

"Dosta je naše opreme u Đerdapu 1 i 2, kao i u ''Kostolcu''. Trenutno smo najveća kompanija koja proizvodi energetsku opremu u Rusiji, od turbina, transformatora, do kotlova, proizvodimo sve potrebno za jednu termo i hidroelektranu", naveo je Cvetkov.

Napomenuo je i da je revitalizacija Đerdapa 1 zahtevna i da zaslužuje veliku pažnju.

"Stigli smo do poslednjeg agregata i u aprilu ove godine stiže oprema. Potpisali smo sporazum sa EPS-om za revitalizaciju Đerdapa 2, priprema se dokumentacija i vaša podrška u tom procesu nam je značajna", rekao je Cvetkov.

Ruska kompanija pokazala je interesovanje i za učešće u projektu revitalizacije blokova A1 i A2 na TENT-u.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ambasade Ruske Federacije u Srbiji.

Inače, hidroelektrana „Đerdap 1“ će naredne godine obeležiti 50 godina rada. U EPS-ovom ogranku ranije su saopštili da se revitalizacijom dobijaju nove mašine za naredni ciklus rada od 35 do 40 godina, veća snaga, stepen korisnosti i više energije.

Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...