Crna Gora: Od podmorskog kabla 11,6 miliona evra

Autor:   BM

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je prošle godine na osnovu efekta od komercijalne upotrebe podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije prihodovao 11,6 miliona evra. Puštanje u rad podmorskog kabla, uticalo je takođe na povećanje interesovanja za dodelom prekograničnih prenosnih kapaciteta i na ostalim granicama Crne Gore. Energetsko povezivanje Crne Gore i Italije korisno je i za Srbiju. Kupovina 10 odsto akcija CGES-a, do sada se pokazala isplativom i kompaniji Elektromreže Srbije (EMS). (foto: Podmorski kabl između Crne Gore i Italije, investitor.me)

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je prošle godine na osnovu efekta od komercijalne upotrebe podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije prihodovao 11,6 miliona evra. Iz te elektoenergetske kompanije je saopšteno da je dosada kompanija od puštanja u komercijalnu upotrebu podmorskog energetskog kabla ostvarila prihod po osnovu alokacije prekograničnog kapaciteta sa Italijom od 4,6 miliona evra.

Iz CGES su istakli da je puštanje u rad podmorskog kabla krajem 2019. godine uticalo i na povećanje interesovanja za dodelom prekograničnih prenosnih kapaciteta i na ostalim granicama Crne Gore, tako da su prihodi po ovom osnovu na granicama sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Albanijom u prošloj godini iznosili 6,98 miliona evra.

“Uzimajući u obzir ostvarene rezultate svih dosadašnjih alokacija prenosnih kapaciteta, možemo u potpunosti biti zadovoljni. Povećanje interesovanja od strane učesnika na tržištu električne energije za dodelom prekograničnih prenosnih kapaciteta dovelo je do značajnog povećanja prihoda po ovom osnovu”, saopšteno je listu Pobjeda iz CGES-a.

podmorski kabl cg italija
Podmorski kabl između Crne Gore i Italije (YouTube screenshot)

Prihodi

Iz ove elektroenergetske kompanije su ocenili da je realizacijom ovog projekta, elektroenergetski sistem Crne Gore postao stabilniji, pouzdaniji i otporniji na velike poremećaje, a istovremeno se poboljšao kvalitet usluge i snabdevanja potrošača u primorskom i severnom delu Crne Gore, čime je sigurnost sistema podignuta na znatno viši nivo.

Crna Gora ostvaruje značajne prihode po osnovu 20 udela udela CGES-a u ukupnom kapacitetu kabla.

Od 28. decembra 2019. godine kada je počela komercijalna upotreba kabla, pa do sredine decembra prošle godine, prihod CGES-a po osnovu alokacije prekograničnog kapaciteta sa Italijom iznosi 4,61 milion evra, a u prošloj godini 4,59 miliona evra.

CGES navodi i da se efekti rada energetskog kabla ogledaju i u podatku koji se odnosi na ukupne prihode od alokcija prekograničnih kapaciteta na svim granicama do 15. decembra prošle godine, koji su u odnosu na planirane premašeni za 46 odsto.

“Svaka nova interkonekcija ima uticaj na elektroenergetski sistem iz više aspekata. Puštanje u rad podmorskog kabla uticalo je na povećanje interesovanja za dodelom prekograničnih prenosnih kapaciteta i na ostalim granicama Crne Gore, zbog direktne veze tržišta električne energije zemalja Evropske unije (EU) sa tržištima jugoistočne Evrope”, navode u CGES-u.

Ističe se takođe da su prihodi po ovom osnovu, na granicama sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Albanijom, do 15. decembra prošle godine iznosili 6,98 miliona evra, dok su u 2019. godini bili 3,73 miliona evra.

CGES, kao operator prenosnog sistema, odgovoran je za prekograničnu razmenu električne energije na svim granicama Crne Gore, uključujući i razmenu po podmorskom kablu. Od puštanja podmorskog kabla u rad, razmena sa Italijom, uključujući tranzit preko CGES sistema, u brojkama bi izgledala ovako: ukupno je uvezeno 986.224,7 megavat-sati, dok je izvezeno 1,54 miliona megavat-sati, precizirali su u CGES-u.

EMS u CGES-u

Energetsko povezivanje Crne Gore i Italije korisno je i za Srbiju. Kompanija Elektromreže Srbije (EMS) kupila je 2015. godine 10 odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), koji je sa italijanskom firmom “Terna” realizovao projekat povezivanja Crne Gore i Italije podmorskim energetskim kablom.

Ova odluka, pokazala se i te kako isplativom “u svakom smislu, poslovnom, strateškom i finansijskom” saopštili su sredinom prošle godine predstavnici EMS-a.

Iz EMS-a su takođe istakli da je projekat energetskog povezivanja Crne Gore i Italije značajan i za Srbiju, jer je u tesnoj međuzavisnosti sa relizacijom Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, čija prva faza podrazumeva izgradnju prekograničnih dalekovoda između Srbije i Rumunije, kao i između Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, takođe i internih dalekovoda preko teritorija Srbije i Crne Gore.

Podmorski kabl između Crne Gore i Italije, zajedno sa Transbalkanskim koridorom za prenos električne energije, čini kičmu povezivanja prenosnih sistema u regionu Balkana i Italije, i od suštinske je važnosti ne samo za operatore prenosnog sistema i ekonomije država na čijoj se teritoriji nalazi i za region u cjelini, već je i od panevropskog značaja, objasnili su u EMS-u, a prenele Dnevne novine.

Kabl, kako se navodi, omogućava izvoz energije iz obnovljivih izvora sa područja Balkana u Italiju i obrnuto, a takođe i jačanje regionalne sigurnosti napajanja, kao i privlačenje investicija u sektor proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Izgradnja podmorskog kabla predstavlja korak bliže povezivanju tržišta Balkana i Zapadne Evrope i kreiranju integrisanog evropskog tržišta energije.

“U tom smislu, Srbija i EMS kao kompanija će, s obzirom na geografski položaj imati finansijsku korist od tranzita električne energije, a takođe i koristi koje su posledica pouzdanijeg i sigurnijeg rada prenosnog sistema”ocenili su tada u EMS-u.

Kapacitet

Ukupan kapacitet podmorskog kabla iznosi 600 megavata, od čega po osnovu ugovora između CGES-a i italijanske Terne, kompanija CGES raspolaže sa 200 megavata.

“Što se tiče bolje valorizacije kabla, CGES je izgradnjom 400 kilovoltnog dalekovoda od Lastve do Čeva stvorio sve pretpostavke za maksimalnu valorizaciju podmorskog kabla sa kapacitetom od 600 megavata”, rekli su predstavnici kompanije i poručili da CGES intenzivno radi na završetku 400 kilovoltnog  dalekovoda „Čevo-Pljevlja“, a u toku su i aktivnosti na razvoju interkonektivnih veza sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

Podmorski energetski kabl između Crne Gore i Italije je projekat koji prevazilazi crnogorske granice i uvršten je na zvanične liste projekata od značaja za EU i Energetsku zajednicu. Ukupna dužina kabla iznosi 455 kilometra, od čega je dužina podmorskog dela kabla 433 kilometra.

Ugovor o povezivanju Italije i Crne Gore energetskim kablom potpisan je sredinom novembra 2010. godine, a celokupna vrednost projekta procenjena je na oko 1,1 milijardu evra. Energetska veza jednosmerne struje, omogućava Italiji i Crnoj Gori da razmenjuju energiju u oba smera, inicijalno u kapacitetu od 600 megavata, a zatim i 1200 megavata, kada se realizuje i drugi kabl, čije je je polaganje predviđeno u narednim godinama.

Izvor: Pobjeda


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...