EU: Revizija pravila za prekograničnu energetsku infrastrukturu

Autor:   BM

Evropska komisija usvojila je juče predlog za reviziju pravila EU o transevropskim energetskim mrežama (Uredba TEN-E) kako bi se bolje podržala modernizacija evropske prekogranične energetske infrastrukture i postigli ciljevi evropskog zelenog plana. Prema tom predlogu, infrastruktura za naftu i prirodni gas više neće dobijati podršku. (foto: Pixabay)

Evropski napredak ka klimatski neutralnoj ekonomiji zasnovanoj na čistoj energiji zahteva novu infrastrukturu prilagođenu novim tehnologijama. Ova transformacija je podstaknuta transevropskim politikama energetske infrastrukture, posebno projektima od zajedničkog interesa, koji moraju doprineti postizanju ciljeva EU za smanjenje emisije do 2030. i klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Revidirana uredba nastaviće da osigurava da novi projekti ispunjavaju ciljeve integracije tržišta, konkurentnost i sigurnost snabdevanja, navodi se u saopštenju Komisije.

Zelena energija u fokusu EU

"Sada je vreme da se investira u energetsku infrastrukturu budućnosti. Revidirana pravila za transevropske energetske mreže omogućiće integrisanje čistih tehnologija u naš energetski sistem, uključujući priobalni vetar i vodonik. Moramo ići u korak sa vremenom i modernizovati se da bismo postigli klimatsku neutralnost do 2050. godine iz evropskog zelenog plana“, rekao je Frans Timermans, izvršni potpredsednik za zeleni plan.

Postojeći okvir TEN-E je bio ključan za stvaranje jedinstvenog energetskog tržišta, jer ga je učinio više integrisanim, konkurentnijim i sigurnijim. Međutim, ambiciozniji klimatski ciljevi EU zahtevaju veći naglasak na održivosti i novim čistim tehnologijama.

“Zato se u našem predlogu daje prednos električnim mrežama, priobalnoj energiji i gasovima iz obnovljivih izvora, dok infrastruktura za naftu i prirodni gas više neće dobijati podršku”, naglasila je komesarka Simson.

Umrežavanje energetskih tržišta

Nova TEN-E uredba doprineće ciljevima EU u pogledu smanjenja emisija štetnih gasova promovisanjem integracije obnovljivih izvora i novih tehnologija čiste energije u energetski sistem.

Povezivanje regiona koji su trenutno izolovani od evropskih energetskih tržišta nastaviće se jačanjem postojećih prekograničnih veza i promovisanjem saradnje sa partnerskim zemljama, saopštila je Evropska komisija.

Predlozi za pojednostavljivanje i ubrzanje procedura za dobijanje dozvola i odobrenja pomoći će da se pravovremeno uspostavi prekogranična infrastruktura.

Uredba o transevropskim energetskim mrežama (TEN-E), usvojena 2013. godine, postavlja pravila za pravovremeni razvoj i interoperabilnost transevropskih energetskih mreža. Uredba je doprinela postizanju ciljeva energetske politike EU. Ključni ciljevi su: funkcionisanje unutrašnjeg energetskog tržišta i sigurnost snabdevanja u Uniji. promovisanje energetske efikasnost i ušteda energije, razvoj novih i obnovljivih oblika energije, kao i promovisanje međusobnog povezivanja energetskih mreža.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...