Ekonomija

Ruska ekonomija ubrzava rast

Ove godine rast 0,8 do 1,3 a iduće godine 1,5 do dva posto
(ilustracija, Ruska centralna banka, Moskva)

Kineski privredni rast u trećem kvartalu smanjen na šest posto

Stopa rasta najniža od 1993. kada su podaci o tome počeli da se objavljuju
(ilustracija, Kina i dalje beleži dvostruko veću stopu rasta od svetskog proseka, uprkos usporavanju privrednih aktivnosti: Šangaj)

MMF: ove godine najniži rast svetske ekonomije od 2008.

Rast će se do kraja godine usporiti na tri posto, lane je iznosio 3,5 posto. Rast privrede Srbije ove godine 3,5, iduće četiri posto
(ilustracija, sedište Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu)

Koliko poznajemo privredu Turske?

Turska svoj politički nastup u svetskoj politici sve više realizuje kroz ekonomske uticaje, protkane religioznim i verskim motivima. U Turskoj planiraju da se do 2023. godine, na stogodišnjicu Ataturkove moderne države, nađu među 15 ekonomski najjačih država sveta.
(foto, Turski predsednik Redžep Taip Erdogan na ekonomskom forumu u Beogradu 7. oktobra 2019.)

Lojaliti kartica – primer uspešne međudržavne ekonomske saradnje

Ne treba da se otimamo oko Nikole Tesle dok zapostavljamo njegovu baštinu, poručio je Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade u intervjuu hrvatskom Jutarnjem listu i kao pozitivan primer uspešne saradnje naveo model sa lojaliti karticom, čiji su osnivači najveća srpska kompanija NIS i najveća hrvatska Agrokor.

Peščane kule od investitorskih karata

U brojnim neostvarenim stranim investicijama u Srbiji izdvajaju se tri američke. Sve tri u oblasti strateški važnih privrednih grana, jedna je crna metalurgija a dve iz sfere energetike. Investicije kakve se samo poželeti mogu ostavile su Srbiju, međutim, “kratkih rukava”.

Reforma subvencija u energetici

Posledice visokih subvencija ne ispoljavaju se samo na budžetske deficite i javni dug, već imaju dugoročne redistribucione efekte i negativno deluju na privredni rast. Iako se čini da je reforma subvencija u energetici urgentna, verovatno je da će u Srbiji do nje doći tek sa značajnim rastom BDP
(foto, Srboljub Antić u zgradi Međunarodnog monetarnog fonda))

Energija kao zamajac razvoja

Domaćim i stranim investitorima predstavljena lista energetskih i ekoloških projekata čiji je vrednost između sedam i 12 milijardi evra. Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine kaže da će izgradnja ovih kapaciteta obezbediti desetine hiljada radnih mesta i rast privrede.

Ključni sektori Vlade Srbije

U Nacrtu fiskalne strategije za 2013. godinu, sa projekcijama za 2014. i 2015. godinu kao ključni sektori Vlade Srbije su navedeni poljoprivreda, rudarstvo i energetika, saobraćaj, telekomunikacija, turizam, zdravstvena politika, obrazovna politika, naučna politika. U oblasti rudarstva i energetike obezbediće se podizanje energetske bezbednosti zemlje.

Energetska i ekološka saradnja Srbije i Nemačke

Povećanje energetske efikasnosti postojećih toplana u Srbiji cilj je dogovora između predstavnika Srbije i Nemačke. U oblasti zaštite životne sredine delegacija iz Nemačke prihvatila je da obezbedi prisustvo referentnih kompanija, koje će učestvovati u rekultivaciji kopova i šireg područja Borskog basena a dogovorena je i edukacija naših stručnjaka iz obe oblasti.