Ekonomija

Reciklaža u Srbiji: između želja i mogućnosti

U Srbiji 87 odsto građana smatra da je nakon pandemije korona virusa neophodno više brinuti o životnoj sredini, a 74 odsto njih izjavilo je da želi da učini više po pitanju reciklaže, pokazalo je istraživanje Inicijative "Svaka limenka se računa". Istovremeno, analiza Privredne komore Srbije (PKS) pokazuje da u Srbiji još uvek ne postoje uslovi da se recikliranje sprovodi u punom obimu i shodno željama većeg dela građana. Razlozi su mnogobrojni.

Zbog masovnog recikliranja Danci uvoze otpad za svoje spalionice

Sve masovnija reciklaža dovela je Dansku, najvećeg evropskog proizvođača energije iz otpada, u situaciju da mora da uvozi otpad za svoje spalionice, čije kapacitete planiraju da smanje.
Amager Bakke, postrojenje za spaljivanje otpada u Kopenhagenu / Foto: Zero Waste Europe

Nova istraga o prodaji poslova ČEZ-a u Bugarskoj

Komisija za zaštitu konkurencije Bugarske ponovo je otvorila istragu o planiranoj 335 miliona evra vrednoj prodaji bugarske imovine ČEZ-a osiguravajućoj i finansijskoj grupi Eurohold.

Kina zabranila - Srbija uvozi otpad

Sakupljači sekundarnih sirovina obezbeđuju 87 odsto reciklabilnih sirovina za industriju, dok samo 13 odsto dolazi iz javnog komunalnog sektora. Zato Srbija uvozi otpad za reciklažu, upozorava Siniša Mitrović, rukovodilac Centra PKS za cirkularnu ekonomija.
Foto: FoNet

Šojguov san: grad inovacija, napredne nauke i tehnologije u Sibiru

Ne krijući da u skorijoj budućnosti nafta neće biti tako tražena, već da će biti važni drugi prirodni resursi Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane otkriva da mašta o tome da sagradi grad u Sibiru, u Minusinskoj kotlini, koji bi bio grad inovacija, napredne nauke i tehnologije.
Foto: Munusinska kotlina

EBRD sprovodi unutrašnju istragu o učešću u finansiranju projekta spalionice u Vinči

Inicijativa Ne davimo Beograd saopštava da ih je EBRD obavestio o usvajanju njihove žalbu i da je pokrenuta unutrašnja istraga o učešću EBRD u finansiranju projekta spalionice u Vinči.

Split dobija naftni terminal

U splitskoj Severnoj luci gradiće se naftni terminal, osmi na hrvatskoj obali Jadranskog mora, za prihvat tankera i transport nafte železnicom i kamionima.

Najzelenija građevina na svetu gradiće se u Šangaju

Zgrada - sedište kineske Grupacije za uštedu energije i zaštitu sredine u Šangaju, projektovana u atelju Zahe Hadid, biće “najzelenija” građevina na svetu.

Petrohemijija radi za domaće i inostrane kupce

Posle tronedeljnog zastoja uspešno je pokrenuta proizvodnja u HIP Petrohemiji. Fabrika PEVG radi povećanim kapacitetom.

Beogradski projekat dobijanja energije iz otpada, napreduje uprkos pandemiji

Izvođenje građevinskih radova na Beogradskoj deponiji Vinča je u punom jeku. Finansijska konstrukcija projekta za kreditnu liniju od 290 miliona evra, uspešno je zatvorena.

Prva Prethodna
1/67
Poslednja Sledeća