Na pomolu novi sporazum RVE i Gaspropa

Izvor:   Rojters

EBITDA nemačkog RVE-a za prvi kvartal iznosi 3,04 milijardi evra, u odnosu na prognozu od 3,02 milijardi evra. RVE je, takođe, zadržao svoju prognozu EBITDA za 2013. godinu od oko devet milijardi evra. U ovom nemačkom preduzeću do sredine 2013. godine očekuju sporazum o ceni gasa sa Gaspromom. Ove godine ne očekuje se prodaja jedinice DEA

Smanjeni gubici pri poslovima trgovanja gasom pomogli su RWE (RVE) da zabeleži manji pad kvartalne zarade nego što se očekivalo i u ovom drugom po veličini nemačkom komunalnom preduzeću predviđaju „značajnu“ korist od novog sporazuma sa glavnim snabdevačem Gaspromom, koji se očekuje do sredine godine.

Grupa, evopski najveći zagađivač zahvaljujući velikoj upotrebi lignita, ili smeđeg uglja, saopštila je da je kvartalna dobit pre poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) opala za tri odsto na 3,04 milijardu evra (3,95 milijardu dolara), zbog neaktivnih cena energije i pada profita od proizvodnje električne energije.

To je tek nešto više od prosečne prognoze analitičara koja je iznosila 3,02 milijarde evra i RVE je potvrdio svoja očekivanje za EBITDA tokom ove godine od oko devet milijardi evra.

Gasni ugovori predstavljaju veliki problem za evropska komunalna preduzeća koja su u makazama jer ona kupuju gas u okviru dugoročnih ugovora koji su zaključeni sa kompanijama kao što su Gasprom i Statoil kada su cene bile sigurnije, dok moraju da ga prodaju korisnicima po nižim cenama.

Nakon ponovnih pregovora u vezi nekih gasnih ugovora, jedinica RVE-a Supply & Trading je u prvom kvartalu smanjila operativni gubitak na 47 miliona evra, u odnosu na prošlogodišnji od 220 miliona.

Iz Grupe je potvrđeno da i dalje očekuju da će do sredine godine postići dogovor sa Gaspromom, u vezi čega je Bernhard Guenther, finansijski direktor rekao da bi to bio „značajan“ finansijski efekat za grupu.

„Mi očekujemo isplatu odštete u iznosu od 300 miliona evra,“ rekao je Džon Musk, analitičar RBC Capital Markets-a.

RVE je odbio da kaže cifru za očekivanu korist.

Zajedno sa kompanijama E.ON i EnBW, RVE trpi pad veleprodajnih cena električne energije u Evropi, koja je njegovo osnovno tržište, zbog slabije potražnje za energijom na kontinentu koje je pogođen recesijom i merama štednje energije.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) očekuje da u periodu od 2010. do 2015. godine osnovna potražnja za energijom u Evropskoj uniji opadne za dva procenta, u odnosu na 10 odsto rasta na globalnom nivou.

Cene su, takođe, pod pritiskom masovne ekspanzije obnovljivih izvora u Nemačkoj, jer energija iz solarnih izvora i vetra ima prioritet pri priključenju na elektroenergetsku mrežu, time smanjujući vreme za koje gasna postrojenja mogu da rade i ugrožavajući isplativost konvencionalnih elektrana.

Kako bi svoja poslovanja učinila efikasnijim, nemačka komunalna preduzeća se rešavaju sporednih imovina vrednih na milijarde evra. To uključuje i jedinicu za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa RVE-a – DEA, čija se prodaja ne očekuje ove godine.

RVE je osetio relativno male posledice odluke Nemačke da do 2022. godine potpuno napusti nuklearnu energiju, jer samo 13,5 procenata njegove električne energije dolazi iz tog izvora.

Izloženost RVE-a isplativom lignitu, ili smađem uglju, povećala je njegovu zaradu u odnosu na E.ON. RVE dobija više od trećine električne energije iz ovog energenta koji veoma zagađuje vazduh, u odnosu na šest odsto koliko dobija E.ON.

Guenther je rekao da je u prvom kvartalu iz RVE-a emitovano 2,7 odsto manje CO2, naročito zbog zatvaranja starih proizvodnjih jedinica na smeđi ugalj krajem 2012. godine. Ali je odbio da prognozira emisiju CO2 za celu 2013. godinu.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...