Rumunija deblokira velike ekonomske projekte?

Izvor:   : Nine O’ clock

Zemlja time ima šanse da za nekoliko godina postigne energetsku nezavisnost, rekao je Viktor Ponta premijer Rumunije

Viktor Ponta, premijer Rumunije rekao je da želi da ukloni blokadu sa „velkikih ekonomskih projekata koji su već godinama blokirani,“ a među njima naveo i gas iz škriljaca, kako više ne bi uvozili prirodni gas iz Gasproma.

Ponta je objasnio da u ovom trenutku govori o „istraživanju putem konvencionalnih metoda“ a Ševron (Chevron) će potrošiti u okrug Vasluj „oko 300 miliona evra samo ove godine.“ „Da li želimo da više ne uvozimo gas iz Rusije, da prirodni gas bude jeftiniji za stanosvništvo, da imamo konkurentnu rununsku industriju? Zbog toga nam je potreban gas. Ukoliko nije, mi ćemo uvoziti iz Rusije a to je skuplje,“ dodao je on. Premijer Viktor Ponta je nakon toga izjavio, na početku sastanka USL (Socijal-liberalna unija), da će vlada odobriti projekte o ponovnom otvaranju ili deblokadi rudarskih projekata i zatražio je od Parlamenta da to podrži. „Najvažnija je samo jedna stvar: moramo i imamo izuzetnu priliku da ekonomski deblokiramo Rumuniju,“ rekao je on, dodajući da Rumunija ima šansu da bude energetski nezavisna za nekoliko godina.“ Među ovim energetskim projektim koji su blokirani već duže vreme premijer je, takođe, naveo slučaj Rompetrola, nakon što je vlada odobrila, kroz nacrt zakona, Memorandum o razumevanju koji su 15. februara 2013. godine potpisali Rumunija i Rompetrol Group. U suštini putem ove odluke, vlada se složila sa Rompetrol oko oslobađanja duga od 660 miliona američkih dolara prema državi kroz ponovnu kupovinu 26,7 odsto akcija po ceni od 200 miliona američkih dolara. Isto tako, Rompetrol se obavezao da će napraviti niz investicija. Bez ovog dogovora, Viktor Ponta tvrdi, kompanija je gotovo insolventna i bila je u opasnosti da dođe do zatvaranja.

Premijer Viktor Ponta je, takođe, naveo da će do juna Rumunija ispuniti kriterijum u vezi smanjenja dugovanja na nivou lokanih vlasti, ističući da u slučaju da ne dođe do toga onda sporazum sa MMF-om neće otići na odbor ove finansijske institucije.

Ponta je naveo da u ovom trenutku Rumunija ne zadovoljava ovaj kriterijum. On je izrazio nadu da će kriterijum biti zadovoljen do juna. Na pitanje da prokometariše izjavu ministra finansija Daniel Chitoiu, na osnovu koje je bilo razgovora unutar USL-a o mogućnosti nametanja previsokog poreza na plate u javnom sektoru koje su veće od 1.000 evra, Ponta je istakao da su se pregovori u vezi solidarnog poreza održali u januaru. „Kada usvojimo odluku objavićemo je,“ odgovorio je Ponta.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...