Energetska i ekološka saradnja Srbije i Nemačke

BM

Povećanje energetske efikasnosti postojećih toplana u Srbiji cilj je dogovora između predstavnika Srbije i Nemačke. U oblasti zaštite životne sredine delegacija iz Nemačke prihvatila je da obezbedi prisustvo referentnih kompanija, koje će učestvovati u rekultivaciji kopova i šireg područja Borskog basena a dogovorena je i edukacija naših stručnjaka iz obe oblasti.

Da bi se povećala energetska efikasnost postojećih toplana u Srbiji ići će se na promenu strukture goriva i pretvaranja toplana u kogenerativna postrojenja, koja će uz toplotnu isporučivati i električnu energiju.

Ove novine u oblasti komunalne energetike dogovorene su u sklopu pregovora osaradnji Srbije i Nemačke, između Zorane Mihajlović, ministarke energetike, razvoja i zaštite životne sredine i Helge Tolksdorfa, direktora za proširenje EU, Jugoistočnu Evropu i Tursku u Federalnom ministarstvu ekonomije i tehnologije Savezne Republike Nemačke.

Na ovonedeljnom sastanku delegacija iz Nemačke, koju je predvodila Tolksdorf, je u oblasti zaštite životne sredine prihvatila da obezbedi prisustvo referentnih kompanija, koje će učestvovati u rekultivaciji kopova i šireg područja Borskog basena. Kao poseban oblik saradnje dogovorena je edukacija naših stručnjaka iz ove oblasti, navodi se u saopštenju resornog Ministarstva.

Na osnovu postignutih dogovora Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine i Federalno ministarstvo ekonomije i tehnologije Savezne Republike Nemačke pristupiće operacionalizaciji planova u narednom periodu.

Poseta nemačke delegacije Federalnog ministarstva nastavak je saradnje započete u Berlinu tokom posete Aleksandra Vučića, prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra odbrane i Zorane Mihajlović Nemačkoj.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...