Tržišna cena struje - samo za bogate

Jasna Petrović / Politika

Ministarstvo energetike planira da uvede tržišnu cenu struje za one platežno sposobne, ali i takozvanu socijalnu cenu za siromašne.- Za one koji ne mogu da plate struju moguće i humano isključenje struje- sija jedna sijalica, radi jedna ringla

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine razmatra mogućnost ponovnog uvođenja jeftinije električne energije svakog dana po dva sata, kao i nedeljom, čime bi se pomoglo, pre svega, socijalno najugroženijima, koji nemaju mogućnost da plaćaju skupu struju, već čekaju ponoć da uključe svoje električne aparate. S tim što bi jeftinija struja od ponoći do osam sati ujutru bila i dalje na snazi, najavila je dr Zorana Mihajlović, ministar energetike.

-Poskupljenja struje neće biti, ali to ne znači da ćemo čuvati socijalni mir, već ćemo ispitati mogućnost veće naplate potraživanja i efikasnijeg rada javnih preduzeća EPS-a i Srbijagasa. Ako znamo da EPS-u privreda i građani duguju oko 900 miliona evra za struju, kao i da postoje velika nenaplaćena potraživanja Srbijagasa, onda se postavlja pitanje šta se tu desilo. Kako je moguće da neko godinama ne plaća struju i gas, a i dalje ga troši, a da neko drugi redovno plaća. Zbog toga mora da se napravi drugačiji način naplate potraživanja u oba ova javna preduzeća, objašnjava Mihajlović.

Ideja je da se napravi fazno plaćanje dugova - da se stari dugovi otpišu, i da se uvede humano isključenje struje, što znači da oni koji ne mogu da plate račune da im sija jedna sijalica, radi jedna ringla, sve dok ne budu kompletno izmirili dugove. Ako sve to nije moguće onda će neki morati da bude skinut s mreže, ističe naša sagovornica.

Socijalnim kartama na koje se čeka već 10 godina, ali i novim tarifnim sistemom moguće je napraviti razliku u ceni struje između bogatih i socijalno ugroženih, što će biti jedan od prioriteta novog ministarstva.

-Dosadašnji sistem semafora u tarifnom sistemu pokazao se kao loš, jer oni koji mnogo troše i mogu da plate, struju plaćaju po nižim cenama od tržišnih. Zbog toga ćemo uvesti tržišnu cenu struje za one platežno sposobne, ali i takozvanu socijalnu cenu za one siromašne, ističe Mihajlović.

Uvođenje ovog novog tarifnog sistema, međutim, neće rešiti  probleme predstojeće grejne sezone.

Upitana da li s ovom socijalnom cenom struje EPS može da bude uspešno preduzeće, Mihajlović potvrdno odgovara i kaže da bi se to već dogodilo da smo u poslednjih 25 godina sagradili neki novi elektroenergetski objekat, čime bi se smanjio i budžetski deficit, nastao delom i zbog velikih plaćanja za uvoz struje.

-Mi i sada po ovim vrućinama uvozimo struju, kao što smo je uvozili tokom zime. Kako bi se uvoz smanjio, ako već uvozimo naftu i gas, ne moramo i struju, prioritet ministarstva je da se za mesec i po dana izradi plan prioriteta investiranja u elektroenergetiku i gasnu privredu, ističe Mihajlović.

Tu, naglašava, konkretno misli na eksproprijaciju Vreoca, koja već trebalo da bude završena, a što je ozbiljan problem za Kolubaru, pa samim tim i za EPS. Završetkom ovog posla omogućilo bi se funkcionisanje polje D, i E, kao što bi i otvaranje kopa Radljevo bilo vrlo važno za Kolubaru i TENT B.

-Otvaranje kopova je prioritet kako bi imali dovoljno struje i bili energetski bezbedni, što sada nismo, kaže Mihajlović i ne krije da je stanje u energetici zabrinjavajuće.

Prioritet ministarstva će biti izgradnja malih hidroelektrana, jer one, za razliku od velikih objekata, mnogo brže mogu da se izgrade i daju struju. Procena je da se na ovaj način može proizvesti oko milijardu i po kilovat časova električne energije.

-Novitet je pravilnik kojim će se regulati gradnja ne samo malih HE, nego i svih drugih objekata vezanih za obnovljive izvore energije. Ubuduće će se raspisivati javni pozivi i birati potencijalni investitori na osnovu najbolje ponude koju dostave. Ukoliko dobiju energetsku dozvolu biće u obavezi da u roku koji će propisati vlada sagrade bar polovinu od planiranih kapaciteta, inače će im se lokacija oduzimati, ističe Mihajlović i dodaje da sada imamo situaciju da se dozvole za gradnju produžavaju u nedogled, da neko zauzima lokaciju, a da ništa ne gradi, te da toga više neće biti.

Upitana da li će se revidirati stare energetske dozvole ukoliko se na lokaciji u međuvremenu ništa nije gradilo, Mihajlović kaže da hoće, isto kao što će i svi oni koji ih tek budu dobili biti na proveri.

Kako bi im olakšali posao Ministarstvo energetike će se založiti i za ubrzano izdavanje svih potrebnih dozvola, kako se na njih ne bi čekalo i po dve godine.

Mihajlović ističe da će predstojeća grejna sezona biti teška. Ali, da pred svaku grejnu sezonu ne bi probleme rešavali uz pomoć konca i konopca ideja je da se toplane ponovo približe Ministarstvu energetike. Samo tako država može da utiče na modernizaciju toplana, da vodi računa o naplati, jer su one važan deo energetskog bilansa zemlje.

Zalagaćemo se za kogeneraciju i ubrzano uvođenje kalorimetara, koji mere potrošnju električne energije i svako domaćinstvo će tačno znati koliko je potrošilo i koliko će platiti grejanje. Kalorimetri omogućavaju da se greje samo jedna prostorija, a ne ceo stan, što u velikoj meri snižava račune za grejanje stanova priključenih na toplane.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...