Apel za oslobađanje cena energenata u Hrvatskoj

Izvor:   Tportal.hr

Energija ne može biti socijalna kategorija i država nema što tražiti u određivanju cena. Formula za izračunavanje cena derivata je nepotrebna, trgovci naftnih derivata treba sami da određuju cene, smatra Goran Granić, direktor Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Formula za izračunavanje cena naftnih derivata je nepotrebna i treba je izbaciti, tvrdi Goran Granić, direktor Energetskog instituta Hrvoje Požar i bivši potpredsednik Vlade Hrvatske Ivice Račana.

Granić traži da trgovci naftnih derivata preuzmu odgovornost prema svojim kupcima i sami određuju cene bez oslanjanja na državu odnosno Ministarstvo privrede.

„Formula je imala pozitivne posledice. Ojačala i stabilizovala je taj sektor ali je sada nepotrebna. Vlada treba samo da interveniše kada se stvore veći poremećaji na tržištu, bilo energetski bilo cenovni,“ rekao je Granić na skupu o hrvatskom elektroenergetskom sistemu u organizaciji magazina Banka i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).

Energija ne može biti socijalna kategorija i država nema što tražiti u određivanju cena već to trebaju raditi, kako kaže bivši potpredsednik Vlade Hrvatske, one institucije čiji je to posao prema pravnoj tekovini EU-a.

Drugi ključan stup sistema je uvođenje socijalne politike prema onim kategorijama stanovništva koje ne mogu plaćati svoje troškove.

„Ministarstvo socijalne politike započelo je taj proces i nadam se da će uskoro izaći s programom,“ rekao je Granić i pohvalio je hrvatsku Vladu jer je pokazala, kako smatra, odlučnost i spremnost da napravi promene u energetskom sektoru.

Dobro je i što je kao prioritet stavila energetsku efikasnost jer projekti u tom području mogu pokrenuti celokupnu privredu.

„Do 90-tih zgrade su rađene bez ikakve izolacije. Kada bi pokrenuli obnovu samo tri odsto tih objekata trebalo bi nam 30 godina. To je veliki biznis ravan izgradnji puteva. Novac koji se tako generiše direktno puni državni proračun, zadovoljava javne potrebe i zapošljava druge firme. Radi se o win-win situaciji (u svakom slučaju se ostvaruje dobitak),“ uveren je Granić i dodaje „u raspravi oko izgradnje HE Ombla i novog bloka termoelektrane Plomin ne možemo dozvoliti da odlučujemo na temelju pretpostavki i osećaja. Stvara se slika da su ozbiljni naučnici samo oni koji su protiv. Ali isto onoliko truda koliko je uloženo da bi se reklo „da“ tim projektima, treba uložiti i u „ne“. Investitori sigurno ne bi ulazili u nešto što može ugroziti živote građana.“


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...