Kineski privredni rast u trećem kvartalu smanjen na šest posto

M.L.

Stopa rasta najniža od 1993. kada su podaci o tome počeli da se objavljuju
(ilustracija, Kina i dalje beleži dvostruko veću stopu rasta od svetskog proseka, uprkos usporavanju privrednih aktivnosti: Šangaj)

Privredni rast u Kini usporen je u trećem kvartalu ove godine na šest procenata, sa 6,4 u prvom i 6,2 posto u drugom kvartalu, saopštio je danas kineski statistički zavod, navodeći da je kineska ekonomija "izložena jakom pritisku spolja".

kina-rast-statistika

Kineska trgovina je zaista pogođena povećanjem američkih carina ali, kako javlja agencija AP, još veći uticaj na kočenje rasta ima slabljenje domaće proizvodnje, investicija i pad unutrašnje potrošnje. Stopa rasta u trećem kvartalu najniža je od 1993. kada su ovi podaci počeli redovno da se objavljuju.

Analitičari, kojima se obratio Rojters očekivali su u trećem kvartalu usporavanje rasta kineskog BDP na 6,1 procenta. Kineska vlada je postavila za ovu godinu kao cilj privrednog rasta stopu izmedju šest i 6,5 posto. Prema analitičarima, nije sigurno da će ova stopa biti održana i javlja se rizik da Kina prihvati takva kretanja umesto da preduzme oštrije mere i više otvori svoju privredu prema svetu.

"Usporovanje rasta kineske ekonomije je jače od očekivanja i izaziva zabrinutost", dodaje agencija.

Usporovanje rasta druge (posle SAD) svetske trgovinske i ekonomske sile ima, prema agenciji AP, i globalne posledice. Snižava tražnju za industrijskim proizvodima iz azijskih zemalja, padaju i cene soje, rude gvožđa i drugih berzanskih roba, što pogađa isporučioce kao što su Brazil i Australija. 

"Pritisak na ekonomsku aktivnost u narednim mesecima biće još jači", predviđa analičar Džulian Evans-Pičhart (Julian Evans-Pritchart).

Kretanja lošija od predviđanja povećavaju verovatnoću snižavanja kamatnih stopa i uvođena drugih mera stimulacije privrednog rasta i sprečavanja zatvaranja radnih mesta. Kineske vlasti su povećalie izdatke vlade, ali se zasad ustručavaju od širih stimulativnih mera iz straha od rasta zaduženosti koje je već sada dosta visoko, što bi dovelo do snižavanja kreditnog rejtinga zemlje.

U Kini pada, već 15 meseci uzastopno, prodaja automobila – u julu za 4,3 a u avgustu 6,9 posto. Ova zemlja je, inače, već nekoliko godina najveće svetsko tržište autombila. 

Trgovinski partneri Kine i investitori s velikom pažnjom prate kretanja jer trgovinski rat sa SAD pojačava bojazni od svetske recesije. MMF je već objavio prognozu snižavanja svetskog rasta na tri posto, što je najniža stopa od 2008.

Prema institutu Oksford ekonomiks (Oxford Economics), rast kineske ekonomije će se do 2030. sniziti na tri posto, a do 2040. na 2,8 posto.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...