MMF: ove godine najniži rast svetske ekonomije od 2008.

M.L.

Rast će se do kraja godine usporiti na tri posto, lane je iznosio 3,5 posto. Rast privrede Srbije ove godine 3,5, iduće četiri posto
(ilustracija, sedište Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu)

Rast svetske privrede ove godine usporiće se na tri posto što će biti najslabiji rezultat posle svetske finansijske krize 2008, saopštio je u utorak Međunarodni monetarni fond (MMF).

Još u julu računalo se, kako prenosi AP, na rast od 3,2 posto. Lane je svetska ekonomija zabeležila rast od 3,6 posto.

Prema prognozi MMF-a, ovogodišnji rast ekonomije Srbije iznosiće 3,5, a iduće godine četiri posto.

Na ovogodišnje usporovanje rasta svetske privrede najviše su uticale rastuće trgovinske barijere, povećana geopolitička nesigurnost i strukturalni faktori, na primer, slab rast produktivnosti i starenje populacije u razvijenim zemljama.

"Više carine i povećane neizvesnosti oko trgoviinske politike potkopale su investicije i tražnju kapitalnih dobara", navodi MMF koji ukazuje da je negativni uicaj trgovinske napetosti između SAD i Kine, ublažen stimulativnim merama centralnih banaka, bez kojih bi globalni rast bio ove i naredne godine niži za oko pola procenta. Ipak, ova trgovinska napetost između dve najveće svetske ekonomije sniziće globalni BDP (bruto društveni proizvod) za oko 0,8 procenta.

Procenu rasta američke privrede MMF je snizio za 0,2 posto tj na 2,4 posto, a iduće godine njen rast biće još slabiji (2,1 posto). BDP Nemačke, vodeće ekonomije Evrope, obe godine porašće ove godine za samo 0,5, iduće godine za 1,2 posto.

MMF izdaje procene kretanja svetske ekonomije dva puta godišnje – početkom proleća i početkom jeseni, u julu aktualizaciju prolećne procene, a u januaru aktualizaciju jesenje procene.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...