Sa gasom iz škriljaca SAD ispunjava Kjoto protokol

M. Lazarević

Amerika je proizvodnjom struje iz gasa dobijenog iz gasnih škrljaca smanjila emisiju CO2 na nivo iz 1992. godine i blizu je ispunjavanja ekoloških ciljeva, propisanih Kjoto protokolom. Konsalting firma Bentek procenjuje da će američke energetske kompanije u narendih pet godina zatvoriti 175 elektrana na ugalj i zameniti ih gasnim elektranama, koje proizvode manje CO2.

Emisije C02 u američkoj energetici su smanjene, zahvaljući masovnom prelasku elektrana sa ugalj na jevtiniji i čistiji gas, na nivo od pre 20 godina, a pad ovih emisija, smatranih za glavnog krivca klimatskih promena, nastaviće se i narednih godina, objavila je agencija AP, pozivajući se na Ministarsivo energetike SAD.

Za ovo sniženje emisija C02 zaslužan je, u prvom redu, neočekivano brzi rast američke proizvodnje gasa iz škriljaca.

Emisije C02 iz produkcije eneregije, koje učestvuju u ukupnim emisijama sa 98 odsto, pale su u prvom kvartalu ove godine na nivo iz 1992. godine. Konsalting firma Bentek procenjuje da će američke energetske kompanije u narendih pet godina zatvoriti 175 elektrana na ugalj i zameniti ih gasnim. To bi dovelo do sniženja američkih emisija čak na nivo iz 1980. godine. Na taj način bi SAD, za razliku od niza drugih zemalja, mogle ispuniti cilj iz Kjoto protokola o snižavanju emisija za najmanje pet procenata ispod nivoa iz 1990. godine, iako ga nije ratifikovala.

Ukupne američke emisije CO2 iz energetike bile su 2007. godine na istorijskom maksimumu od šest milijardi tona, pa su zbog ekonomske krize padale 2008. i 2009. godine, opet su porasle 2010. ali su lane pale na oko 5,2 milijarde tona. Tokom 1990. godine američka energetika je ispustila oko pet milijardi C02. Međunarodna agencija za eneregiju (IEA) saopštila je u maju da su se američke emisije, zahvaljući produkciji gasa iz škriljaca, smanjile u poslednjih pet godina najviše od svih praćenih zemalja, za oko 450 miliona tona.

Zanimljivo je da eksperti nisu očekivali nikakav značajniji pad emisija, jer nije bilo nikakve intrevencije vlade i sve je bilo i ostalo prepušteno delovanju tržišnih mehanizama.

„To je sasvim jasna lekcija. Ukazuje da će čistiji izvori, samo ako su jeftiniji, zamenjivati prljave“, izjavio je ovim povodom poznati profesor – energetski ekonomista sa Univerziteta u Koloradu Rodžer (Roger) Pielke.

I poznati klimatolog Majkl Man (Michael Mann), autor poznatog grafikona o hiljadugodišnjem razvoju globalne temperature, označio je prelazak sa uglja na gas kao „razlog za oprezni optimizam“. To je, po njemu, dokaz da, kada se radi o globalnom otopljavanju, „ljudi konačno polaze od svojih novčanika“.

Dok je pre desetak godina eksploatacija gasa iz škriljaca bila marginalna stvar zahvaljući novim tehnlogijama SAD su, tokom posledniih nekoliko goidina, znatno podigle svoju proizvodnju gasa i 2010. godine prestigle Rusiju koja je do tada bila najveći svetski proizvodjač ovog energenta. Sada gas iz škjriljaca čini četvrtinu proizvopdnje u SAD, a posle 2020. činiće polovinu.

Energetska revolucija iz škriljaca oborila je cenu gasa na petinu evropske i sedminu azijske, što je pokrenulo brz i masovan prelazak elektrana na gas.

Za mnoge je bilo iznenađenje kako su se brzo, i bez ikakvih stimulacija vlade, energetska preduzeća počela preorijentisati na gas. Nedavno, 2005. godine, polovina američke proizvodnje električne energije poticala je iz uglja, a već ove godine biće to samo jedna trećina, što je rekord tokom 40 godina, koliko IEA prati ova kretanja u svetu.

Prelazak na gas ne samo da snižava emsiije CO2 i sprečava globalno otopljavanje, nego dprinosi smanjivanju emisija i drugih štetnih materija u atmosferu. Samo za poslednje dve godine, prema firmi Bentek, emisije sumpor oksida iz američkih elektrama smanjene su za 34, a azota za 16 procenata. Elektrane na ugalj proizvode 90 puta više sumporoksida, pet puta više azotoksida i dva puta više CO2 od elektrana na gas.

Prelazak elektrana na gas ubrzaće se narednih godina, tako da će, kako tvrdi portparol kompoanije Amerikan Ilektrik Pauer (American Electric Power) Melisa Mek Henri (Melissa McHenry) uskoro biti građene samo elektrane na gas. Ta dinamika će, ipak, i dalje biti najviše zavisna do cena gasa, čiji bi umereni rast u SAD mogao biti obnovljen narednih godina.

Nagli pad cena gasa u SAD već dovodi do kočenja i zaustavljanja novih projekata eksploatacije, izvoz američkog gasa iz škriljaca je zasad samo u planovima na papiru, a visoki rast domaće tražnje za gasom se, zasad, ograničava samo na elektrane, tako da ne prati u drugim segmentima povećanu ponudu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...