Sat za našu planetu

Izvor:   Beta

Građani, kompanije i lokalne samouprave Srbije pozvani su da 31. marta na jedan sat isključe svetla kao opomena da se nešto preduzme protiv klimatskih promena. Samo masovnost u ovakvim akcijama može da da pun efekat

Svetski fond za prirodu (WWF) pozvao je građane, kompanije i lokalne samouprave Srbije da se priključe svetskoj akciji za očuvanje životne sredine „Sat za našu planetu“ i 31. marta simbolično na jedan sat isključe svetla u svojim domovima i ustanovama, kao i dekorativnu rasvetu.

Duška Dimović, direktorka programa za Srbiju Svetskog fonda za prirodu rekla je da se akcija, šestu godinu za redom, održava kao podsećanje i opomena da se nešto preduzme protiv klimatskih promena koje su posledica neodrživog korišćenja resursa.

Do sada se za ovogodišnju akciju prijavilo više od 6.000 gradova u svetu i više od 40 gradova u Srbiji.

„Centralni skup održaće se u Beogradu na Trgu Republike u 20.30 sati, a veći skupovi planirani su i u Nišu i Novom Sadu. Lokalne samouprave za akciju mogu i dalje da se prijavljuju na sajt www.panda.org/serbia“, rekla je Dimovićeva.

Akcija „Sat za našu planetu“ počela je tokom 2007. godine u Sidneju i svake godine se pridruživalo sve više učesnika, tako da ih je prošle godine bilo oko dve milijarde u više od 5.200 gradova u 135 zemalja. U Srbiji je prvi put organizovana tokom 2009. godine.

Ušteda električne energije tokom prošlogodišnje akcije u Srbiji iz tehničkih razloga nije mogla da se izmeri, rekla je Dimovićeva i navela primer Kanade gde je iznosila 12,5 odsto.

Klimatske promene su veliki izazov za ljudsku civilizaciju koja će, prema procenama stručnjaka, do 2050. godine zbog promene klime biti suočena sa velikim nedostatkom hrane, istakla je Dimovićeva.

Nataša Đokić, predstavnica Sekretarijata za zaštitu životne sredine Beograda kazala je da će u prestonici 31. marta biti isključeno dekorativno osvetljenje svih mostova, kao i dekorativna rasveta na Narodnoj Skupštini i Skupštini Grada Beograda, na hramu Svetog Save, crkvi Svetog Marka i Ruskoj crkvi, na Kalemegdanu i spomeniku Pobedniku, kuli Nebojša, na Etnografskom muzeju i Muzeju kneginje Ljubice, Muzeju Nikole Tesle i Trgu Republike.

„Očekujem veće učešće građana, jer samo masovnost u ovakvim akcijama može da da pun efekat“, rekla je Đokićeva.

Ivica Radović, državni sekretar Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja rekao je da Srbija trenutno radi na izradi druge nacionalne strategije o klimatskim promenama.

Radović je podsetio da će se na samitu o planeti, koji će se posle 20 godina održati u Rio de Ženeiru, okupiti svetska politička naučna javnost kako bi razgovarala o klimatskim promenama, ali i promovisala koncept zelene ekonomije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...