Izbegnuta ekološka katastrofa u Brčkom?

Izvor:   Novosti

Da li je u Brčkom izbegnuta ekološka katastrofa ili je reč o providnim ucenama. Dug za struju ugušen amonijakom?

Nakon što je u ponedeljak brčanska Elektrodistribucija zbog dugovanja od oko milion konvertibilnih maraka isključila struju privatizovanom preduzeću za preradu i promet voćem "Bosnaplod", rukovodstvo tog preduzeća zapretilo je da bi zbog nestanka električne energije moglo da dođe do curenja između 13 i 25 tona amonijaka, što bi izazvalo ozbiljan ekološki problem.

Jedinica za suzbijanje akcidentnih situcija pri Odeljenju za javnu bezbednost u Vladi distrikta, policija i ekološki inspektori preduzeli su sve mere kako ne bi došlo do ispuštanja štetne materije.

Kako je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao Ermin Džindić, šef Odeljenja za javnu bezbednost u brčanskoj vladi, zasad nema opasnosti od havarije, te da je tim za akcidentne situacije u stalnoj pripravnosti zajedno sa lokalnom vatrogasnom jedinicom.

- U krugu fabrike su policija i inspektori i stalno analiziramo mogućnost brzog prevazilaženja ovakve situacije - dodao je Džindić. - Mogućnost curenja amonijaka nas je sve zabrinula. Znamo da je hlađenjem vodom moguće zadržati amonijak na normalnom nivou, a ako vidimo da situacija izmiče kontroli, pokušaćemo da posredujemo oko priključenja struje.

Džindić je novinarima priznao da je ovog puta situacija sa curenjem amonijaka ipak nešto ozbiljnija nego obično i da je javnost s razlogom uznemirena.

Senada Garić, šefica Inspektorata distrikta, na konferenciji za novinare je rekla da su urađene neophodne kontrole i da je utvrđeno da ovo preduzeće nema plan o intervencijama u slučaju havarije.

U najnovijem saopštenju za javnost pristiglom iz Javnog preduzeća "Komunalno" kaže se da je "Bosnaplod" ponovo priključen na elektromrežu nakon što su izmirili deo duga.

Platio grad

"Bosnaplod" je 2003. godine kupio Nedžad Lević za 56.000 maraka. Od samog početka upravljanja ovom nekada vrlo uspešnom firmom narasla su dugovanja za utrošenu električnu energiju, pa je grad morao više puta da otpiše dugove preduzeća.

Ratko Stjepanović, predsednik poslaničkog luba SDS-a u brčanskoj Skupštini smatra da je cela priča oko navodne ekološke katastrofe namerno plasirana kako "Bosnaplod" i dalje ne bi plaćao struju.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...