Velike kompanije treba da štite klimu

Izvor:   Beta / AP

Ujedinjene nacije žele da se velike svetske kompanije aktivno uključe u procese kojima se doprinosi smanjenju emisije ugljen-dioksida i sprečavaju klimatske promene.

Ujedinjene nacije žele da se velike svetske kompanije aktivno uključe u procese kojima se doprinosi smanjenju emisije ugljen-dioksida i sprečavaju klimatske promene.

Glavna predstavnica agencije UN za zaštitu životne sredine (UNFCHC) Kristijana Figueres izjavila je juče agenciji AP da bi želela da se menadžment velikih kompanija, poput Kola-kole, Unilevera ili Verdžin grupe, više angažuje, umesto što to čine samo države.

Figueresova navodi da se početkom 2012. godine na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu sastala sa nekoliko velikih biznismena, kao i na krstarenju do Antarktika koji je organizovao bivši američki potpredsednik Al Gor.

Ona je pomenula Volmart, Koka-kolu i Unilever kao primere kompanija koje "nadgledaju svoju proizvodnju i unapređuju svoj lanac vrednosti" da bi smanjile emisiju ugljen-dioksida.

Naučnici predviđaju da bi dalje zagrevanje moglo da izazove vremenske poremećaje, suše, poplave i podizanje nivoa mora u svetu. Države su prošle godine postigle dogovor o pravljenju novog klimatskog plana do 2015. godine koji bi trebalo da stupi na snagu pet godina kasnije.

Glavne prepreke, ipak, nisu otklonjene, a to je da se ubede američke vlasti da potpišu protokol o smanjenju emisije gasova.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...