Svađa oko zaštite klime od avionskih letova

Izvor:   Deutsche Welle

Mlazni avioni spadaju u najveće zagađivače vazduha. Evropska unija je zbog toga uvela pravila kojima nastoji da ovakvo zagađenje ograniči. U Moskvi se juče održala međunarodna konferencija vazduhoplovnih udruženja koje se toj odluci protive.

Od početka 2012. sve avio kompanije čiji letovi počinju ili završavaju na evropskom tlu moraju predati sertifikate o količini ispuštenog ugljen dioksida (CO2) tokom tih letova. Ukoliko je ta količina prevelika, moraće da plate kaznu. Evropska komisija je odredila kvote s maksimalno dopuštenim količinama gasova koji se razvijaju tokom avionskih letova, a koji na Zemlji izazivaju efekat staklene bašte. Za te količine Komisija izdaje sertifikate, kojima se može "trgovati".

Zabrane letova kao kazna

Vazduhoplovne kompanije 82 odsto sertifikata dobijaju besplatno, 15 odsto moraju da kupe, a ostalih tri odsto je stavljeno na stranu za nove avio kompanije.Po ovom sistemu, avioni pojedinih kompanija smeju tokom letova da ispuste samo onoliku količinu CO2 kolika im je dopuštena sertifikatom koji su dobile od EU ili koji su nabavile od neke druge avio kompanije. Za kršenje ovog pravila predviđena je kazna od 100 evra po svakoj suvišnoj toni ispuštenog ugljen dioksida. U krajnjem slučaju može se zaraditi i zabrana letenja.

To bi trebalo da doprinese ograničavanju količine ispuštenog ugljen dioksida u atmosferu. Jer ta količina na području EU ubrzano raste. Od 1990. ona se gotovo udvostručila! Procenjuje se da jedan avion na letu od Brisela do Njujorka i natrag proizvede oko 800 kilograma ugljen dioksida po putniku. Organizacije za zaštitu životne sredine nadaju se da će ovo novo pravilo EU navesti kompanije da racionalnije popunjavaju svoje avione, da više izbegavaju nepotrebno produžavanje letova i da se na kraju aktiviraju i pomognu u proizvodnji efikasnijih vazduhoplovnih motora.

Protesti iz Kine i SAD-a

Međutim, odluka koju pozdravljaju aktivisti za zaštitu životne sredine izazvala je strah među mnogim putnicima da će avio kompanije svoje uvećane troškove nadoknaditi povećanjem cena karata. Štaviše, ova nova uredba je u zemljama van Evropske unije izazvala pravi talas protesta jer se one ne smatraju obaveznim da poštuju pravila EU. Pre svih, SAD, Kina i Rusija se žale da je EU jednostrano nametnula pravila o dopuštenim količinama CO2 kod letova na svojoj teritoriji. Kineska kancelarija za vazdušni saobraćaj CAAC čak je u ovom slučaju svojim avio kompanijama zabranila da slede zahteve EU. Osim toga, Kina je navodno iza kulisa zapretila da će francusko-nemačkoj kompaniji Airbus-u uskratiti milijarde vredne ugovore o nabavci aviona.

Iz Brisela se naslućuju znaci popuštanja. Iako je Evropski sud odlučio da odluka o kontroli ispuštene količine CO2 ne krši nikakve zakone, svejedno se ovaj sukob s pravnog gledišta nalazi u sivoj zoni. Jer ne postoji nikakav međunarodni sud koji bi u ovakvom slučaju mogao doneti obavezujuću presudu.

Strah od prednosti konkurencije

Ali, ako bi ipak s SAD-om i Kinom bio napravljen izuzetak, avio kompanije iz zemalja EU najavile su da će zbog toga protestvovati. Nemačke kompanije tvrde da ograničavanje količine dopuštenih izduvnih gasova ima smisla samo ako će plaćati i avio kompanije koje nisu iz EU, ali čiji avioni poleću i sleću na području Unije. U protivnom, te će kompanije biti u prednosti pred onima koje moraju plaćati, pa će na primer, moći će da nude jeftinije karte.

Ali uistinu uzbudljivo će postati tek početkom sledeće godine. Jer tek tada će avio kompanije morati da prijave količinu po životnu sredinu štetnih ispuštenih gasova, pa će se tek tada ispostavljati i računi.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...