Vlada Francuske kažnjena sa 10 miliona evra zbog zagađenja vazduha

Autor:   BM

Vrhovni upravni sud Francuske kaznio je danas vladu te zemlje rekordno visokim iznosom, jer nije uspela da smanji zagađenje vazduha na prihvatljiv nivo. Sud je rekao da će ponovo ispitati nivo zagađenja vazduha početkom 2022. godine i da postoji mogućnost izricanja još jedne novčane kazne, u zavisnosti od aktivnosti vlasti posle sada izrečene mere. (Procenjuje se da zagađenje vazduha godišnje uzrokuje 40.000 prevremenih smrti u Francuskoj. Foto: Pixabay)

Državno veće tužilaca, izreklo je vladi francuskog predsednika Emanuela Makrona najveću kaznu od 10 miliona evra, uz upozorenje da će se takva mera ponoviti u roku od nekoliko meseci, ako vlasti ne preduzmu hitne mere u borbi protiv zagađenja vazduha.

Najviši administrativni sud u Francuskoj, koji je ozbiljno analizirao vladine ekološke podatke, ocenio je da su mere koje je vlada odlučila da preduzme u borbi protiv zagađenja nedovoljne za poboljšanje kvaliteta vazduha, jer se neke možda neće primeniti, niti je na pravi način izvršena procenjena o efektima tih poteza.

Prošle godine, Državno veće tužilaca je donelo odluku da vlada nije primenila sudski nalog iz 2017. godine za smanjenje nivoa zagađenja vazduha, i dat joj je rok od šest meseci da preduzme korektivne mere ili se suoči sa kaznom od 10 miliona evra na svakih šest meseci dok se kvalitet vazduha ne poboljša.

S obzirom na to da je od te odluke do danas protekao rok od pola godine, Veće sada sprovodi meru povodom koje je ranije izdato upozorenje, prenosi AFP.

Vlada Francuske kažnjena sa 10 miliona evra zbog zagađenja vazduha
Sud je ocenio da je zagađenje azot-dioksidom, najviše izraženo u Parizu, Lionu, Marseju, Tuluzu i Grenoblu.
(Izvor: Pixabay)

Procenjuje se da zagađenje vazduha godišnje uzrokuje 40.000 prevremenih smrti u Francuskoj.

Sud je ocenio da je zagađenje azot-dioksidom, koji nastaje sagorevanjem fosilnih goriva, a najviše ga emituju vozila, najviše izraženo u pet gradova, pre svega Parizu, Lionu, Marseju, Tuluzu i Grenoblu.

Pariz je posebno istaknut zbog konstantno visokog nivoa zagađenja mikro česticama PM10.

Sud je rekao da će ponovo ispitati nivo zagađenja vazduha početkom 2022. godine i da postoji mogućnost izricanja još jedne novčane kazne, koja bi mogla da bude "iznad ili ispod" najnovije, u zavisnosti od aktivnosti vlasti posle sada izrečene mere.

Državno veće tužilaca je saopštilo da će iznos novčane kazne koja je vladi izrečena danas biti mahom raspodeljena agencijama koje se bore protiv zagađivanja vazduha.

Nevladina organizacija “Prijatelji zemlje” (Friends of the Earth), koja je i pokrenula tužbu protiv vlade zbog zagađenja, dobiće 100.000 evra, u skladu sa sudskom odlukom.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...