IEA: Oživljavanje ekonomije podići će emisije CO2 na rekordni nivo

ML

Svet ne bi smeo uopšte da nastavi da ulaže u fosilna goriva ukoliko želi da do 2050. dođe do nula emisija CO2
(ilustracija, Termoelektrana u Pakistanu)

Oporavak globalne ekonomije posle pandemije kovid 19 učiniće da rast emisija ugljen-dioksida, koje imaju veliki uticaj na klimatske promene, bude izuzetno brz u naredne dve godine. To se ističe u upravo objavljenom izveštaju Međunarodne agencije za energiju (IEA).

"Procenjujemo da će planirane, dosad objavljene mere oživljavanja ekonomije, dovesti emisije ugljen-dioksida na rekordni nivo 2023. koji će rasti i nakon tog perioda", ističe IEA, kako prenosi AP.

Planirane investicije vlada u čistu energiju iznose ukupno 380 milijardi dolara. To je svega dva posto ukupnih finansijskih sredstava predviđenih za stimulaciju ekonomije posle pandemije. Ova suma je, prema IEA, trećina onog što je potrebno kako bi svet do polovine ovog veka stigao do „bezemisione“ ekonomije. 

Dve trećine od ovih 380 milijardi dolara biće uložene do 2023.godine, a ostatak do 2030. Posle toga, preti nagli pad ovih investicija na svega dvadeseti deo u odnosu na 2021.godinu, upozorava IEA.

"Novčana sredstva iz  privatnih i javnih izvora, mobilisana u okviru plana oživljavanja ekonomije, ni izdaleka ne pokrivaju potrebe ispunjavanja međunarodih klimatskih ciljeva", izjavio je ovim povodom šef IEA Fatih Birol.

Agencija je u maju ove godine objavila veoma važno upozorenje povodom aktuelnih klimatskih kretanja. Ukratko, svet ne bi smeo buduće ni malo da ulaže u fosilna goriva ukoliko želi da do 2050. godine dođe do nula emisija ugljen-dioksida.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...