Kina pokrenula najveće tržište emisija ugljen-dioksida

Autor:   M.Ž.

Kina je danas pokrenula trgovinu emisijama ugljen-dioksida u okviru nacionalnog sistema, koja će se u prvoj fazi odnositi na energetski sektor. Sada će u Kini biti i najveće tržište ugljen-dioksida, čime je dosad mogla da se pohvali Evropska unija koja je 2005. godine uvela Sistem za trgovanje emisijama (EU ETS). (Trgovanje će u početnoj fazi obuhvatiti 2.000 kompanija u energetskom sektoru koje su zajedno odgovorne za oko četiri milijarde tona emisija ugljen-dioksida godišnje. Foto: Pixabay, Šangaj)

Ranije najave da će upravo danas početi trgovanje emisijama ugljen-dioksida u okviru kineskog nacionalnog sistema, zamenik ministra za ekologiju i zaštitu životne sredine Žao Jingmin (Zhao Yingmin) izričito je negirao u sredu, u izjavi kineskom listu Global Times.

Resorno ministarstvo je danas saopštilo da je pokretanje trgovine u okviru kineskog nacionalnog sistema, značajan korak koji će pomoći zemlji da smanji otisak ugljenika i dostigne cilj da 2060. godine bude klimatski neutralna, prenela je državna novinska agencija Sin-Hua (Xinhua).

U svakom slučaju, pokretanje trgovine emisijama ugljen-dioksida je važan i očekivan korak, uzevši u obzir to da se najavljuje od februara kada su stupila na snagu privremena pravila za upravljanje trgovinom emisijama ugljen-dioksida, što je i ključan potez u uspostavljanju jedinstvenog nacionalnog sistema.

Program će u početnoj fazi obuhvatiti 2.000 kompanija u energetskom sektoru koje su zajedno odgovorne za oko četiri milijarde tona emisija ugljen-dioksida godišnje.

Poređenja radi, tržište trgovine ugljen-dioksidom u Evropskoj uniji ima godišnji obim trgovine koji se procenjuje na oko dve milijarde tona godišnje, što znači da je kinesko tržište sada najveće u svetu u pogledu količine pokrivenih emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Vlada planira da do kraja 2025. godine u trgovinu emisijama uvede i druge sektore, uključujući čelik, građevinsku industriju i petrohemiju.

Kompanije će u sklopu trgovanja dobiti kvote za emisiju ugljen-dioksida koju će moći da emituju tokom godine, uz opciju prodaje neiskorišćenih dozvoljenih količina onima koje više zagađuju, navodi agencija Sin-hua.

Kina pokrenula najveće tržište emisija ugljen-dioksida
Cena na kineskoj berzi od 7,40 dolara je daleko niža od onih na evropskom tržištu, gde vrednosti tone
ugljen-dioksida prelaze 47 dolara. (Izvor: Pixabay)

Cena ugljen-dioksida na tržištu

Cena tone ugljen-dioksida je na početku današnjeg trgovanja na Šangajskoj berzi životne sredine i energije iznosila oko 7,40 dolara (48 juana), navela je agencija Sin-hua.

Ranije ove godine Blumberg je izvestio da bi tržište emisija ugljen-dioksida trebalo da se proširi 30 puta tokom naredne decenije, dostižući 25 milijardi dolara vrednosti do 2030. godine.

Stručnjaci su, međutim, zabrinuti da Kina nastavlja da širi proizvodnju uglja, dok su kazne za kompanije koje premašuju svoje kvote u okviru šeme za trgovanje emisijama preniske da bi podstakle potpunu usklađenost.

Analitičari tržišta ukazuju i na to da su cene na kineskoj berzi daleko niže od cena na evropskom tržištu, gde vrednosti tone ugljen-dioksida prelaze 47 dolara (40 evra).

Kina pokrenula najveće tržište emisija ugljen-dioksida
Kina je u atmosferu izbacila 9,8 milijardi tona ugljen-dioksida 2019. godine, što je skoro 30 odsto ukupne
količine u svetu. (Izvor: Pixabay)

Sa druge strane, američko-britanska kompanija za obradu podataka Refinitiv je ranije predvidela da će cena ugljen-dioksida porasti na oko 24,69 dolara (160 juana) po toni do 2030. godine, kao rezultat sve strožih kineskih politika zaštite životne sredine.

Ista godina je i prekretnica u kineskoj klimatskoj strategiji, jer Kina teži da upravo tada dosegne vrhunac emisija ugljen-dioksida.

Kina testira trgovanje emisijama ugljen-dioksida na lokalnom nivou od 2013. godine. Pilot tržišta postavljena su u gradovima poput Pekinga i provincije Hubei, kao i u Šangaju.

Početak trgovanja označava konačnu primenu kineskog nacionalnog tržišta i stvaranje najvećeg svetskog sistema za trgovinu emisijama ugljen-dioksida, što se u Kini doživljava i kao ključni element za dostizanje klimatskih ambicija zemlje.

Šangaj je u tom smislu baza jedinstvenog nacionalnog trgovinskog sistema pod nadzorom Šangajske udružene berze imovine i kapitala i Šangajske berze životne sredine i energije, kao dva operatora povezana sa gradskom vladom.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...