Procena rizika od zagađenja poljoprivrednog zemljišta

Autor:   BM

Projekat Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) od danas pomaže Srbiji da proceni rizik od difuznog zagađenja poljoprivrednog zemljišta, čime će olakšati pravilnu upotrebu praksi sanacije poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, sa krajnjim ciljem zaštite životne sredine i promocije održive poljoprivredne proizvodnje. Situacija je danas takva da Srbiji nedostaje sistem praćenja upotrebe pesticida i mineralnih i organskih đubriva, što onemogućava njihovo prijavljivanje na nacionalnom i međunarodnom nivou. (Foto: Pixabay)

Stvaranje i održavanje poljoprivrednog zemljišta zdravim, jedan je od najvećih izazova našeg doba, s tim što je zagađenje veliki kamen spoticanja.

Od danas projekat Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) pomaže Srbiji da proceni rizik od difuznog zagađenja poljoprivrednog zemljišta, kako bi se stvorili uslovi za održivu poljoprivrednu proizvodnju. Projekat koji se odnosi na pravilnu sanaciju će premostiti prazninu u proceni i upravljanju difuznim zagađenjem poljoprivrednog zemljišta i pozabaviti se nedostatkom podataka o upotrebi đubriva i pesticida, navodi se u saopštenju beogradske kancelarije FAO.

Projekat će pomoći srpskim vlastima u identifikovanju supstanci koje su najznačajnije u pogledu zagađenja, povećati znanje i svest poljoprivrednika kako bi se smanjio rizik od difuznog zagađenja zemljišta i poboljšati upravljanje pesticidima i đubrivima.

Procena rizika od zagađenja poljoprivrednog zemljišta
Projekat će pomoći srpskim vlastima u identifikovanju supstanci koje su najznačajnije u pogledu zagađenja.
(Izvor: Pixabay)

U Srbiji je tehnički kapacitet za procenu i upravljanje difuznim zagađenjem poljoprivrednog tla ograničen, ocenila je stručnjak za poljoprivredu u FAO Tania Santivanez.

“Nedostaje sistem praćenja upotrebe pesticida i mineralnih i organskih đubriva, što onemogućava njihovo prijavljivanje na nacionalnom i međunarodnom nivou. Zagađivači se akumuliraju u biljnom tkivu, a potom ih kroz pašu unose životinje, ptice, pa čak i ljudi”, rekla je Santivanez, u zvaničnoj izjavi koju prenosi Fonet.

U okviru projekta, FAO planira da sprovede studiju slučaja koja pokriva izabrano područje u Srbiji koje je određeno kao zaštićeno područje, kako bi pružila informacije o obimu difuznog zagađenja poljoprivrednog zemljišta, a zatim uporedila sa međunarodnim slučajevima.

Organizacije koje učestvuju u projektu su univerziteti, istraživački instituti i različite jedinice Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Ministarstva za zaštitu životne sredine.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...