PKS: Za tretman otpadnih voda investicije od oko 20 milijardi evra

Autor:   BM

Srbiji na putu evropskih integracija predstoji ogroman investicioni ciklus u sektoru zaštite životne sredine, a očekuje se da će investicije u tretman otpadnih voda u narednih 20 godina dostići 20 milijardi evra, rečeno je danas na Poslovnom forumu u organizaciji Privredne komore Srbije i Ambasade Izraela. Takođe se moglo čuti da Srbija danas tretira samo deseti deo otpadnih voda. (Foto: Pixabay)

Na forumu "Prečišćavanje voda i efikasno upravljanje otpadnim vodama", kome je prisustvovao i ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije Mihailo Vesović je rekao da Srbija danas tretira samo devet odsto otpadnih voda, od toga samo tri odsto se tretira na ekološki prihvatljiv način.

Vesović je naveo da je Srbija prihvatila "zeleni dogovor" kao jedan od najvažnijih evropskih strateških dogovora, prenosi Tanjug.

"Pred nama je velika transformacija iz više uglova, ne samo u energetici i dekarbonizaciji, naš zadatak je da se ozbiljno bavimo životnom sredinom, a možda najveći problem koji trenutno imamo i sa kojim se suočavamo, a gde imamo i svoje stručnjake i ekspertizu, jeste upravo upravljanje i tretman otpadnih i pijaćih voda", kaže Vesović.

PKS: Za tretman otpadnih voda investicije od oko 20 miliona evra
Tretman otpadnih voda samo u gradski i opštinskim kolektorima za prečišćavanje otpadnih voda danas nije više dovoljan. (Izvor: Pixabay)

Na forumu gde su se čula izraelska iskustva u toj oblasti Vesović je ukazao da mnoge kompanije u Srbiji očekuje ogroman posao i ulaganje velikih sredstva u oblast prečišćavanja voda, u čemu mogu naći partnere iz EU i Izraelu čija iskustva mogu mnogo da olakšaju i omoguće bolji način i pristup finansiranju ovakvih projekata.

Naveo je da tretman otpadnih voda samo u gradski i opštinskim kolektorima za prečišćavanje otpadnih voda danas nije više dovoljan, nego da je potrebno da kompanije prethodno tretiraju industrijske otpadne vode, a zatim je neophodan još jedan tretman u opštinskim i gradskim kolektorima.

"Automatizacija tog procesa je na visokom nivou i zahteva nova znanja i nove tehnologije, ali potrebno je i da se proširi znanje samih kompanija šta je to što je opasno u njihovim otpadnim vodama, na koji način to može da se tretira i najbrže, najefikasnije i najjeftinije da se rešava", kaže Vesović.

Smatra da će usporavajući faktor u tom poslu biti nedostatak potrebne infrastrukture, i da je tu potrebna saradnja i sa državnim organima i sa lokalnom samoupravom.

"Očekujemo veliki priliv i podršku sredstava iz međunarodnih finansijskih institucija, iz EU kroz pretpristupne fondove i svega onog što je opredeljeno za 'zelenu agendu' za Zapadni Balkan", rekao je Vesović.

PKS: Za tretman otpadnih voda investicije od oko 20 miliona evra
U Srbiji se samo tri odsto otpadnih voda tretira na ekološki prihvatljiv način. (Izvor: Pixabay)

Iskustvo Izraela

Ambasador Izraela govorio je o iskustvima te države u prečišćavanju voda, i naglasio da globalne klimatske promene podstiču da se bavimo rastućim izazovima zaštite životne sredine, a da je najveći izazov voda.

Kaže da gotovo milijardu ljudi nema pristup čistoj vodi, a da je prognoza da će ovaj broj naglo rasti u narednim decenijama.

"Izrael se od svog osnivanja sve više oslanjao na morsku vodu i sagradio je prvo postrojenje za desalinizaciju u Eilatu 1970. Danas 70 odsto izraelske pijaće vode teče iz velikih obalnih postrojenja za desalinizaciju", kaže ambasador Izraela Jahel Vilan.

Naveo je da obezbeđivane čiste vode za Izrael nije samo ekološko pitanje, već i više od toga, jer doprinosi miru i stabilnosti na Bliskom Istoku.

"Imali smo skoro ratove u vezi vode i sada smo zaista ponosni na to što je obezbeđivanje vode sastavni deo mirovnog ugovora", kaže Vilan.

Naglasio je da se u Izraelu skoro 90 odsto otpadnih voda reciklira kroz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koje se zatim prečišćavaju i preusmeravaju u navodnjavanje.

"Ovo je svetski rekord, na primer Španija je na drugom mestu sa samo 20 odsto reciklaže", rekao je Vilan i naveo da u Izraelu postoji više od 150 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Dodao je da je nus produkt mulj koji se koristi kako za đubrivo, tako i za proizvodnju biogasa.

"Važno je spomenuti izuzetno nisku stopu curenja vode u Izraelu, kada se govori o efikasnoj upotrebi voda. Izraelska stopa curenja je najniža na svetu, od sedam do osam odsto", rekao je ambasador.

Naglasio je da Izrael ima vodeće tehnologije i veliko iskustvo i veštine upravljanja projektima u toj oblasti.

Poručio je da će ambasada Izraela u saradnji sa PKS nastaviti da stvara i doprinosi rastućim mogućnostima za jačanje ekonomske saradnje Srbije i Izraela i da je vreme da se realizuju potencijali te saradnje.

Na forumu, kome je prisustvovao i direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović, predstavnici Svetske banke i EBRD-a predstavili su mogućnosti finansiranja postrojenja za preradu otpadnih voda u Srbiji.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...