Podrška Švedske i Norveške smanjenju industrijskih emisija u Srbiji

Autor:   BM

Švedska i Norveška podržavaju Srbiju u preuzimanju konkretnih koraka ka visokim ekološkim evropskim standardima u oblasti industrijskog zagađenja. Upravo visoki standardi i ulaganja u zelenu industriju pozitivno utiču na životnu sredinu, javno zdravlje i konkurentnost industrije, zaključeno je između ostalog tokom završne konferencije posvećenoj uspešnom završetku projekta "Implementacija Direktive o industrijskim emisijama - IED Srbija". (Foto: Pixabay)

Tokom protekle tri godine projekat IED Srbija pružio je podršku Srbiji u implementaciji ove Direktive, kako na institucionalnom nivou, tako i na nivou pojedinačnih kompanija podržavajući tako Srbiju u procesu pristupanja Evropskoj uniji, ocenjeno je na danas održanoj završnoj konferenciji posvećenoj uspešnom okončanju projekta "Implementacija Direktive o industrijskim emisijama - IED Srbija".

Projekat je sproveo Centar za čistiju proizvodnju Tehnološko-metalurškog fakulteta uz finansijsku podršku Švedske u iznosu od 1,46 mil EUR, navedeno je u saopštenju.

Završna konferencija projekat IED Srbija bila je i prilika da se istakne model regionalne saradnje, jer su Švedska i Norveška susedne zemlje sa velikim iskustvom u zajedničkom radu u oblasti industrije, životne sredine i ekonomije.

Norveška podržava Ministarstvo zaštite životne sredine sa još jednim projektom koji se sprovodi. Reč je o projektu eVOC Srbija koji je takođe posvećen smanjenju industrijskih emisija, a vrednost projekta je 445.000 EUR. Oba projekta imaju fokus na primeni Direktive o industrijskim emisijama u Srbiji.

Tokom današnje konferencije je ocenjeno da je Srbija prošle godine imala prekretnicu u reformi životne sredine predavanjem pregovaračke pozicije za Poglavlje 27, ali da su potrebne reforme kako bi se, korak po korak, usvojilo zakonodavstvo i da bi se, što je još važnije, sprovodilo.

Ula Anderson
Ula Anderson, šef odeljenja za međunarodnu razvojnu pomoć Švedske - Sida (Izvor: IED Srbija)

“Ovaj projekat nije radio samo na pripremi integrisanih dozvola, već i na jačanju praćenja uslova iz dozvola i inspekcije. Građani Srbije i nevladine organizacije su vrlo jasni u zahtevima primene ekoloških standarda, kao na primer da imaju čist vazduh. Smanjenje industrijskih zagađenja je neophodno” rekao je Šef odeljenja za međunarodnu razvojnu pomoć u ambasadi Švedske (Sida), Ula Anderson.

Rezultati projekta pomažu Srbiji u pripremi pregovaračke pozicije za poglavlje 27 u domenu Zaštita životne sredine i klimatske promene.

Specifični plan implementacije za direktivu (DSIP) pripremljen je u okviru projekta IED Srbija i postavlja okvir za ozelenjavanje industrije u narednim godinama.

Projekat IED Srbija podržao je i lokalne samouprave i Ministarstvo zaštite životne sredine u izradi nacrta integrisanih dozvola za kompanije iz sektora prehrambene industrije i farme.

Dejan Furjanović
Pomoćnik ministra zaštite životne sredine Dejan Furjanović. (Izvor: IED Srbija)

“Tokom realizacije projekta analizirane su mnoge teme koje se ne odnose samo na pitanja životne sredine, već i na ekonomiju i održivi razvoj. Opstanak društva je usko povezan sa raspoloživim količinama hrane, vode i energije. Zbog toga je potrebno mnogo racionalnije i efikasnije iskorišćavati ograničene resurse vode nego što se to danas čini“, rekao je pomoćnik ministra zaštite životne sredine Dejan Furjanović.

Dodao je da je projekat prvenstveno bio namenjen prehrambenoj industriji, koja predstavlja jednu od najznačajnijih industrijskih grana u Srbiji i koja će sve više dobijati na značaju.

Prema oceni zamenika Šefa misije ambasade Norveške u Beogradu, Geira Johansena, projekat IED Srbija, kao i  Evoc Srbija, koji sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine su primeri nordijske saradnje.

“Oba projekta doprinose primeni Direktive o industrijskim emisijama. Norveški projekat eVOC fokusiran je na deo koji se odnosi na upotrebu isparljivih organskih jedinjenja, što je relevantnije za mala i srednja preduzeća, dok se švedska podrška uglavnom fokusira na integrisane dozvole za velika postrojenja”, ocenio je Johansen.

Zamenik Šefa misije ambasade Norveške u Beogradu je istakao da ovaj projekat doprinosi ispunjenju dva cilja. Prvi se odnosi na povećanje ekonomskog rasta i konkurentnosti, dok drugi predstavlja podršku jačanju kapaciteta u oblasti životne sredine, klime i energije.

Projekat IED Srbija realizovao je Centar za čistiju proizvodnju Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i uz finansijsku podršku Švedske.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...