U Beogradu do kraja decenije emisija ugljen-dioksida manja za 40 odsto

Autor:   BM

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da akcioni planovi za zeleni grad (GCAP) i održivu energiju i klimu (SECAP) predstavljaju osnov daljeg razvoja glavnog grada, pre svega u smislu ekologije i razvoja životne sredine. U tom pogledu, značajna je i saradnja koja se ostvaruje sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD). (Foto: Pixabay)

Istakavši da je pitanje ekologije i životne sredine neodvojivo od potrošnje i proizvodnje energije, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je istakao da se potpisivanjem Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju Beograd obavezao da do 2030. godine smanji emisiju ugljen-dioksida za 40 odsto.

Naglasio je da se u oba akciona plana nalaze konkretni projekti koji treba da se realizuju u narednom periodu i da se radi o investiciji od 5,2 milijarde evra za period od 10 godina, sa idejom da se polovina tog novca investira u narednih pet godina.

Beograd
(Izvor: Pixabay)

Gradonačelnik je naveo da ti strateški dokumenti akcenat stavljaju na to da transport u Beogradu, kao i saobraćajnice koje izmeštaju saobraćaj na rubove grada, zauzimaju prioritetno mesto.

Planom je predviđeno da se oko 770 miliona evra investira u tretman otpadnih voda, 300 miliona evra u energetsku efikasnost, 100 miliona na ozelenjavanje i podizanje procenta površina pod šumom na 20 odsto, a 40 miliona na poziciju linijskog parka i razvoj zelenih površina koje će omogućiti zdraviji život u prirodi na moderan način, kazao je Radojičić, prenosi Beoinfo.

Dodao je da su važan deo projekta i četiri centra za sakupljanje i reciklažu otpada, kao i dva centra za sakupljanje otpada u ukupnoj vrednosti od 20 miliona evra.

Beograd
(Izvor: Pixabay)

Saradnja sa EBRD

Radojičić je naglasio da Beograd ima dobru saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, sa kojom je dogovoren projekat rehabilitacije četiri zgrade.

Deo tog projekta je potpuna rekonstrukcija studentske poliklinike i studentskog stacionara, kao i izgradnja zgrade hitne pomoći i rekonstrukcija zgrade biblioteke, kazao je Radojičić.

Direktorka EBRD za Zapadni Balkan Žužana Hargitai navela je da je veoma ponosna na strateške dokumente, a da javnost, građani, asocijacije i nevladine organizacije sada treba da ih pogledaju i daju svoj sud i sugestije.

Planovi će biti tri nedelje na javnoj raspravi, nakon toga će odlučivati Skupština, a potom bi trebalo da počne i implementacija, kazala je Hargitai i zahvalila Vladi Japana koja je finansijski pomogla izradu dokumenata.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...