Inicijativi Klimatski zavet pristupilo još 20 kompanija

Autor:   BM

Inicijativi ”Klimatski zavet”, koju su radi smanjenja emisija ugljen-dioksida i drugih štetnih gasova pokrenuli najveći onlajn trgovinski sistem na svetu, američki Amazon i organizacija Global Optimism, sa sedištem u Londonu, priključilo se još 20 velikih kompanija. S novim potpisnicama, među kojima je i američki IBM, jedan od pionira u razvoju informacionih tehnologija inicijativu da se zahtevi Pariskog sporazuma ispune pre roka do sada su podržale 53 velike kompanije iz 12 zemalja i 18 industrijskih sfera. (Inicijativa "Klimatski zavet" pokrenuta je 2019. godine. Foto: Amazon)

Nove članice “Klimatskog zaveta” (The Climate Pledge) su kompanije koje dolaze iz različitih oblasti poslovanja, kao što je energetika, poljoprivreda i finansijske usluge. Među najpoznatijima su svakako američki IBM, kompanija koja je izbacila prvi računar na svetsko tržište daleke 1980. godine, danski energetski gigant Orsted, inače vodeća kompanija u oblasti zelene energije, kao i španska Acciona, ali i holandska kompanija Vanderlande, lider na svetskom tržištu automatizacije procesa u logistici, kao i Green Britain Group, inače vlasnik dobavljača zelene energije Ecotriciti i britanskog fudbalskog kluba Forest Green Rovers.

I ove potpisnice ”Zaveta” su se, kao i prethodne, obavezale da će dati sve od sebe kako bi pomogle da se do 2040. postigne klimatska neutralnost, to jest nulta emisija gasova sa efektom staklene bašte, saopštili su pokretači ove zelene inicijative, američki Amazon i britanski Global Optimism.

Amazon - Džef Bezos
U junu prošle godine Amazon je osnovao i „Fond Klimatskog zaveta“, sa početnom investicijom od dve milijarde dolara za ulaganje u održive tehnologije i usluge. (Foto: Amazon)

“Svaka kompanija u svom poslovanju sprovodi naučno zasnovane i efikasne promene kako bi doprinela dekarbonizaciji u nizu svojih aktivnosti, a te promene podrazumevaju i inovacije u cirkularnoj ekonomiji, primenu rešenja za čistu energiju i mobilizaciju lanaca snabdevanja”, stoji u saopštenju koje je izdao Amazon.

”Klimatski zavet” je inicijativa pokrenuta u oktobru 2019. s ciljem da se zahtevi Pariskog sporazuma, umesto do 2050. godine, ispune čitavu deceniju pre planiranog roka. Sa ovim novim potpisnicama, broj kompanija koje je podržavaju popeo se na 53. One deluju u 18 industrijskih grana iz 12 zemalja.

“Dok Sjedinjene Države preduzimaju važan korak napred u borbi protiv klimatskih promena tako što se sada ponovo zvanično pridružuju Pariskom sporazumu, uzbuđen sam što mogu da pozdravim dobrodošlicom 20 novih kompanija koje su potpisale “Klimatski zavet“ i žele da se u ovom pravcu kreću još brže”, rekao je osnivač Amazona Džef Bezos i dodao: “Zajedno, možemo da koristimo naše kolektivno merilo da bismo doprineli dekarbonizaciji privrede i sačuvali Zemlju za buduće generacije“.

Amazon
Nove potpisnice ”Zaveta” su se, kao i prethodne, obavezale da će dati sve od sebe kako bi pomogle da se do 2040. postigne klimatska neutralnost ili čitavu deceniju pre roka koji predviđa Pariski sporazum. (Foto: Amazon)

Kao što je poznato odranije, potpisivanje ”Zaveta” podrazumeva obavezivanje na redovno merenje i izveštavanje o emisijama gasova sa efektom staklene bašte. Takođe, sprovođenje strategije dekarbonizacije u skladu s Pariskim sporazumom kroz povećanje efikasnosti, korišćenje obnovljivih izvora energije, smanjenje potrošnje sirovina i druge strategije za eliminaciju emisija ugljen-dioksida, kao i na postizanje nulte godišnje emisije ovog gasa do 2040.

U junu prošle godine Amazon je osnovao i “Fond Klimatskog zaveta“, s početnom investicijom od dve milijarde dolara za ulaganje u održive tehnologije i usluge.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...