Zelena Srbija do 2050. godine

Autor:   BM

Promene koje su pokrenute u energetskom sektoru Srbije imaju za cilj da zemlja raspolaže sa dovoljno energije dobrog kvaliteta. U tom pogledu, budući pravac energetske politike zemlje će se paralelno odvijati na tri koloseka. Da bi se do 2050. godine moglo govoriti o zelenoj energetici i zelenoj Srbiji plan je da se sve više koriste obnovljivi izvori. (Očekujuje se da će već u 2021. godini biti potpuno drugačija slika o korišćenju obnovljivih izvora energije u Srbiji. Foto: Pixabay)

Tri su pravca tranzicije srpskog energetskog sektora, kako bi se obezbedila energetska stabinost, a razvoj postao više održiv.

Potpredsednica srpske Vlade i resorna ministarka Zorana Mihajlović danas je, prilikom predstavljanja izveštaja o radu Ministarstva za prvo tromesečje godine, istakla da se promene u energetskom sektoru paralelno odvijaju na tri koloseka - kroz izmene ključnih zakona, reformisanje velikih preduzeća i povećanje investicija u energetskom sektoru.

Zorana Mihajlović
Zakon o obnovljivim izvorima energije će biti jedan od najmodernijih zakona u smislu stvaranja uslova da se iskoristi potencijal „čistih“ resursa. (Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike)

Stvaranje boljih uslova za korišćenje OIE

Ministarka Mihajlović je rekla da mora da se nađe pravi način kako bi se stvorili uslovi da se obnovljivi izvori energije više koriste i da država ima korist od toga.

Prema njenim rečima zakon o obnovljivim izvorima energije će biti jedan od najmodernijih zakona u smislu stvaranja uslova da se iskoristi potencijal „čistih“ resursa.

„Uvodimo u ovaj zakon prvi put aukcije kao model podsticaja, uvodimo konkurenciju između proizvođača energije iz obnovljivih izvora eneregije. Očekujem da ćemo već u 2021. godini imati potpuno drugačiju sliku u korišćenju  obnovljivih izvora energije”, rekla je Mihajlović.

Ministarka je ukazala, da ova tema spada u red prioritetnih, jer se taj prvi kolosek  odnosi na izmenu najvažnijih zakona u oblasti energetike i rudarstva, a to su Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima, Zakon o energetici, kao i donošenje dva nova zakona. Reč je o zakonu o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i pomenuti zakon o obnovljivim izvorima energije.

Mihajlović je najavila da će podzakonska akta na osnovu novih zakona biti završena u narednih tri do šest meseci, uključujući i propise o ugroženim potrošačima struje, gasa, toplotne energije, kako bi se obezbedilo da veći broj koristi povlastice koje daje država, a da se, s druge strane, stavi veći fokus na politiku cena struje gasa i toplotne energije.

Reforma javnog sektora

Drugi kolosek promena u energetskom sektoru, kako je objasnila, odnosi se na reformisanje velikih javnih preduzeća, za koji je potrebna i politička podrška, jer svi podaci pokazuju na to da postoji mnogo problema u EPS-u i „Srbijagasu“.

„U EPS-u sprovođenje odluke Vlade o reorganizaciji zasad ide po planu i očekujemo da bude završeno do maja. Više problema imamo u „Srbijagasu“, ali i tu odluke Vlade moraju da se sprovedu ako ne želimo da imamo najviše cene gasa za industriju u Evropi, a upitna je i realna cena gasa za domaćinstva jer nema konkurencije. Takođe, moraju se ispoštovati i ugovorne obaveze koje imamo sa Energetskom zajednicom“, navela je Mihajlović.

Investicije

Potpredsednica Vlade je, govoreći o trećem pravcu promena u energetskom sektoru, odnosno povećanju investicija, navela da vrednost aktuelnih i potencijalnih projekata u ovom resoru iznosi približno 10 milijardi evra.

Mihajlović je naglasila da je važno da se investicije brže realizuju i da se adekvatno definišu prioriteti za investiranje u sektoru električne energije, gasa i toplotne energije.

S druge strane, kako je navela, nijedna odluka u oblasti energetike i nijedna investicija ne može da se sprovede bez povezivanja sa zaštitom životne sredine i klimatski neutralnim razvojem.

„Naime, mi ćemo postepeno sklanjati iz upotrebe određene kapacitete i povećavati korišćenje obnovljivih izvora energije kako bismo do 2050. mogli da govorimo o zelenoj energetici i zelenoj Srbiji”, predočila je Mihajlović.

Izveštaj o tromesečnom radu ministarstva je predstavljen pred Odborom Skupštine Srbije za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, navodi se na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...