SAD se i zvanično vratile Pariskom klimatskom sporazumu

Autor:   M.Ž.

Sjedinjene Države su se danas zvanično ponovo pridružile Pariskom klimatskom sporazumu, što je dalo novi podsticaj globalnoj borbi protiv klimatskih promena, dok administracija predsednika Džozefa Bajdena planira drastično smanjenje emisije štetnih gasova tokom naredne tri decenije. (Foto: SAD su zvanično istupile iz Pariskog klimatskog sporazuma 4. novembra 2020. Jim Watson /AFP)

Naučnici i strane diplomate pozdravili su zvanični povratak Pariskom sporazumu, jer je američki predsednik Džozef Bajden doneo takvu odluku pre 30 dana, odnosno prvog dana mandata.

Bajden obećava nultu emisiju štetnih gasova u SAD do 2050. godine.

Naučnici kažu da je taj cilj u skladu sa onim što je neophodno uraditi i naglašavaju da bi globalna emisija trebalo da bude smanjena za polovinu do 2030. godine da bi se sprečile najgore posledice globalnog zagrejavanja, prenose američki mediji. 

Amerika je bila jedina zemlja koja je izašla iz sporazuma, od kako ga je gotovo 200 država potpisalo 2015. godine da bi sprečile katastrofalne posledice klimatskih promena.

Bajden
Bajden obećava nultu emisiju štetnih gasova u SAD do 2050. godine. (Izvor: nypost.com)

Inače, odluku o povlačenju doneo je bivši predsednik Donald Tramp 23. oktobra 2019. godine na konferenciji o energetici u Pitsburgu, tvrdeći da je borba protiv klimatskih promena preskupa. To povlačenje je postalo efektivno 4. novembra 2020. godine.

Pariskim sporazumom definisan je cilj da se povećanje prosečne globalne temperature zadrži ispod 2 stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijski period.

Prethodnik Donalda Trampa, Barak Obama, u Parizu se složio da bi SAD trebalo da igraju vodeću ulogu u borbi protiv klimatskih promena, budući da su doprinele znatno većoj emisiji gasova sa efekotm staklene bašte nego bilo koja druga država.

Pod Obaminom administracijom Sjedinjene Države su se obavezele da će smanjiti emisiju za do 28 odsto do 2025, u odnosu na nivo iz 2005. godine.

Ajfelov toranj
Amerika je bila jedina zemlja koja je izašla iz sporazuma, koji je potpisalo gotovo 200 država 2015. godine da bi sprečile katastrofalne posledice klimatskih promena. (Izvor: teenogue.com)

Ubrzanje klimatske akcije

Američki izaslanik za klimu Džon Keri učestvovaće u petak u virtuelnim događajima da bi obeležio povratak SAD, uključujući sastanke sa ambasadorima Britanije i Italije, generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom i izaslanikom UN za klimu Majklom Blumbergom.

Keri i Bajdenov savetnica za klimatska pitanja Đina Mekarti utvrđuju nove uredbe i podsticajne mere čiji cilj je ubrzanje korištenja čistih izvora energije i prelazak sa fosilnih goriva.

Te mere biće osnova narednih ciljeva Vašingtona za smanjenje emisije štetnih gasova koji će biti predstavljeni pre globalnog klimatskog samita 22. aprila, čiji će domaćin biti predsednik Bajden.

Naredna konferencija UN o klimi će se održati u novembru u Glazgovu, u Škotskoj.

Bajden je takođe potpisao najmanje 10 uredbi u okviru borbe protiv klimatskih promena i mobilisao sve federalne agencije da pomognu da se utvrdi odgovor američke vlade.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...