EK: Tužbe za Slovačku, Nemačku i Sloveniju

Autor:   BM

Evropska komisija je saopštila da tuži Slovačku zbog višegodišnjih kršenja zakonskih ograničenja zagađenja vazduha, a pokrenula je pravnu akciju i protiv Nemačke i Slovenije zbog neuspeha u očuvanju prirode i prečišćavanju vode. (Foto: Rojters)

Zagađenje vazduha identifikovano je kao najveći uzrok bolesti i prerane smrti u životnoj sredini na svetu.

U Evropi se ono smanjilo tokom poslednje decenije, ali je i dalje najveći rizik po zdravlje na Starom kontinentu, prenosi Rojters.

Prema podacima Evropske agencije za životnu sredinu, zbog posledica zagađenja vazduha u Evropskoj uniji je tokom 2018. godine prerano preminulo 379.000 ljudi.

Razlog su suspendovane praškaste čestice (particulate matter – PM) koje predstavljaju mešavinu čađi, prašine pepela i dima, a zajedničko im je to što nastaju uglavnom procesom sagorevanja i dugo ostaju u vazduhu. To je i razlog što lako dospevaju u pluća, ali i u krvotok, i imaju veoma štetan uticaj na zdravlje.

Zakonska ograničenja koja je Brisel postavio za štetne PM čestice 2005. godine, dovela su do serije pravnih postupaka protiv zemalja koje krše pravila o zagađenju, a poslednje se odnosi na Slovačku.

Evropski sud pravde
Sud pravde Evropske unije (Foto: EPA-EFE / Julien Warnand)

Evropska komisija je saopštila u četvrtak da pred Sud pravde izvodi Slovačku zbog kršenja pravila u vezi sa zagađenjem vazduha, u Banskobistricki kraju, planinskom regionu u centralnoj Slovačkoj. Tužba se odnosi na period od 2015. do 2019. godine, sa izuzetkom 2016. godine, kada je nivo aerozagađenja bio ispod nivoa propisanih limita.

Košice, drugi najveći grad u Slovačkoj, koji se nalazi na istoku zemlje, je takođe kršio ograničenja o zagađenju vazduha svake godine, i to u periodu od 2005. do 2019, osim tokom 2015. i 2016. godine.

U obrazloženju svoje odluke Evropska komisija navodi da napori Slovačke u pravcu rešavanja ovog problema nisu doveli do smanjenja aerozagađenja u skladu sa  zakonskim ograničenjima, niti skraćivanja vremenskog okvira u kome u se beleži kršenje ograničenja.

Slovački ministar životne sredine Jan Budaj je rekao da će nacionalna i lokalne vlade pokrenuti opsežnu akciju kako bi se stalo na put zagađenju vazduha.

„Potrebne su nam nove političke i društvene akcije kako bismo očistili vazduh Slovačke i uveren sam da ćemo to postići “, istakao je Budaj.

Ukoliko bude proglašena krivom, Slovačka će se pridružiti grupi od devet država EU koje je Sud pravde, kao najviša sudska instanca u pravosudnom sistemu Unije proglasio krivim za zagađenje vazduha mimo propisanih vrednosti, što već uključujuje Rumuniju, Italiju i Švedsku.

Nepoštovanje pravila moglo bi dovesti do toga da se te zemlje suoče sa daljim pravnim postupkom EU o izricanju novčanih kazni.

Suspendovane PM čestice stvara industrija, toplane i individualna ložišta, motorna vozila, a nastaju i paljenjem strnjike i kukuruzovine na njivama i povezane su sa  kardiovaskularnim bolestima i rakom pluća.

Evropska komisija je juče takođe podnela tužbu protiv Nemačke zbog "opšteg i upornog" propusta da izradi održive planove za očuvanje više od 4.000 lokacija koje se smatraju važnim za zaštitu prirode.

Istovremeno, Slovenija će se naći pred Sudom zbog neadekvatnog tretmana otpadnih voda u četiri grada te zemlje.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...