U Beogradu održan protest za Srbiju bez smoga

Autor:   BM

U Beogradu je danas održan protest protiv zagađenja vazduha, u organizaciji neformalne grupe građana Eko straža. Učesnici protesta su se okupili u podne na platou beogradskog Trga Slavija, a odatle se uputili do zgrade Vlade Srbije, gde su predali zahteve za usvajanje mera protiv zagađenja vazduha i adekvatnog informisanja javnosti o toj temi. Okupljanje je završeno posle 13 časova. Poslednji veliki protest za očuvanje životne sredine u Beogradu održan je u junu. (Beograd, 10.01.2021 - Protest "Za bezopasan vazduh", Zoran Mrđa, FoNet)

Svi dišemo isti vazduh i niko nije pošteđen problema zagađenja, a pravo na čist vazduh zagarantovano je svim građanima Ustavom, ističe se u pozivu za “Protest za bezbedan vazduh” koji je počeo danas u podne na beogradskom Trgu Slavija u organizaciji neformalne grupe građana “Eko straža”.

Obraćajući se učesnicima protesta koji su nosili transparente „Za Srbiju bez smoga“ i „Vazduh nije roba“, Bojan Simišić, iz udruženja “Eko straža” je istakao da u Srbiji svake godine od posledica zagađenja umre 15.000 ljudi, što je jedan manji grad u Srbiji.

Simišić je kao najveći problem građana naveo to što nemaju jasne informacije o zagađenju, dok mnogi ne znaju ni kako da objasne te rezultate, gde da ih traže i šta to znači za zdravlje.

"Cilj je da se građani okupe oko ove teme i upute zahtev institucijama da konačno počnu sa rešavanjem problema zagađenja. Merenja se ne rade gde su stvarno najveća zagađenja i često se ne mere ona najopasnija, pa je to na neki način obmanjivanje javnosti" ocenio je Simišić.

Protest "Za bezopasan vazduh"
Beograd, 10.01.2021 - Protest "Za bezopasan vazduh", Zoran Mrđa, FoNet

Podsećanje na preuzete obaveze

Okupljenima se obratila i Dragana Đorđević, rukovodilac Centra izuzetnih vrednosti za hemiju i inžinjering životne sredine u Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju.

Đorđević je istakla da je Srbija potpisnica “Pariskog sporazuma” i prihvatila je da do kraja 2020. godine smanji korišćenje fosilnih goriva za 20 odsto, da poveća energetsku efikasnost za 20 odsto i da za još toliko poveća korišćenje obnovljivih izvora energije.

"Ništa od toga nije urađeno. Uprkos tome, država je ove godine odlučila da gradi još tri termoelektrane na najprljaviji mogući ugalj lignit. Dakle, u narednom periodu građani Srbije će, sa postojećih šest termoelektrana, biti izloženi zagađenjima iz devet termoelektrana. Vazduh ne prepoznaje administrativne granice tako da mi zagađujemo i zemlje iz okruženja, koje su u Evropskoj uniji i zbog toga će Srbija imati ozbiljne posledice", istakla je Đorđević.

Među govornicima na protestu bio je i Aleksandar Jovanović Ćuta iz Inicijative „Odbranimo reke Stare planine“, koji je rekao da je došao ispred vrata onih koji sa „strateškim partnerima poput Linglonga ili Rio Tinta sa kojima sklapaju tajne ugovore“ i poručio da „o vodi, zemlji i vazduhu nema pregovora“.

Zahtevi u skladu sa Ustavom

“Eko straža” objavila je javno listu sa oko 20 zahteva, među kojima je osnovni zahtev Vladi da se poštuje Ustav Srbije koji, kako navode, članom 74 garantuje građanima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju.

Ova neformalna grupa građana traži da se obezbedi sistematsko, kontinuirano i transparentno praćenje svih relevantnih parametara zagađenja vazduha na celoj teritoriji Srbije, kao i da se javnost pravovremeno i tačno informiše o zagađenosti vazduha i posledicama izloženosti, i to putem sredstava javnog informisanja i „zvaničnih kanala vlasti “.

U tom smislu, “Eko straža” je pozvala građane da daju podršku čitavom setu iznetih zahteva.

Protest protiv zagađenja vazduha u Beogradu
Protest protiv zagađenja vazduha u Beogradu (YouTube screenshot)

Podrška stručnjacima

Na listi zahteva učesnika protesta je i vraćanje na posao Milenka Jovanovića, koji je donedavno bio načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine, a traži se i krivična odgovornost za iznošenje netačnih i zdravstveno opasnih informacija vezanih za zagađenje vazduha.

Ovaj zahtev u vezi je sa informacijama s početka decembra koje su dospele u javnost, da je navodno Agencija za zaštitu životne sredine ublažila kriterijume za ocenu kvaliteta vazduha, tako da je vazduh koji je donedavno bio ocenjen kao zagađen, postao prihvatljiv.

Prema navodima medija, ali i ličnom svedočenju, tom menjaju parametra nije hteo da se povinuje načelnik odeljenja za kvalitet vazduha Agencije za zaštitu životne sredine Milenko Jovanović, zbog čega je dobio otkaz.

Jovanović je tim povodom ranije rekao da su na prvu promenu prametara, koji detektuju stepen zagađenosti vazduha, ukazali građani koje su zbunjivali neusaglašeni podaci na sajtu Agencije.

zagađenje vazduha
Zagađenje vazduha (Izvor: pokretslobodnih.rs)

Demanti nadležnih

Agencija za zaštitu životne sredine nije menjala kriterijume za merenje kvaliteta vazduha, već je došlo do modifikacije indikativnog indeksa na aplikaciji za mobilne telefone, izjavio je danas direktor Agencije Filip Radović i dodao se prethodna tabela bazirala na dnevnim modifikacijama, a sada se iskazuju promene na sat vremena.

Radović je za RTS rekao da se u aplikaciji nalaze svi parametri i kategorije i da je u svakom trenutku iskazan koeficijent svake zagađujuće materije, uključujući PM 2,5 i PM 10 čestice. 

Navodi da je novi indeks koji je upotrebljen najdominantniji u Evropi i da su ga u Srbiji već koristili zavodi za javno zdravlje.

Na pitanje o promeni kriterijuma za PM 2,5 čestice, Radović kaže da su oni jasno definisani zakonom, a da je promenjen indikativni indeks, i da on jeste nešto manji za PM 2,5, ali da je stroži za PM 10. Prethodno je kriterijum za PM 2,5 bio 40 mikrograma po kubnom metru, a ove godine je 55.

Zagađenje je najčešće posledica visoke koncentracije PM10 i (ili) PM 2.5 čestica. Sve PM čestice negativno utiču na ljudsko zdravlje, a posebno se ukazuje na njihov uticaj na pluća.

Povodom kritika bivšeg načelnika agencije Milenka Jovanovića, koji je naveo da je dobio otkaz jer se suprotstavio tim izmenama, Radović kaže da je on iskoristio momenat i da je i sam bio za te izmene.

Radović je odbacio zamerke Jovanovića da je naložio kompaniji da izmeni prikazivanje podataka, ističući da niko ko se time bavio to nije znao, i da ta tvrdnja nije istinita. 

Povodom zahteva 19 ekoloških organizacije da bude smenjen, a Jovanović vraćen na posao, Radović je naveo da je uloga nevladinih organizacija u društvu veoma važna i da pozdravlja ekološki aktivizam, ali da se dešava da se to politizuje.

U vezi kvaliteta vazduha u Srbiji, Radović je rekao da je prošle godine tokom 65 dana zabeleženo zagađenje iznad dozvoljenih granica, dok je 2011. registrovano čak 160 takvih dana, kao i da se vidi šta je urađeno po pitanju monitoringa u Srbiji i da nečiji subjektivan osećaj ne predstavlja realno stanje na terenu.

Prema aplikaciji za merenje kvaliteta vazduha "AirVisual", glavni grad Srbije našao se više puta do sada među 10 najzagađenijih gradova sveta, a prekomerno zagađenje beležile su i merne stanice Agencije za zaštitu životne sredine Srbije.

Izvor: Agencije


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...