Emisije CO2 ove godine niže za sedam posto

ML

Padu emisija, prema naučnicima, pretežno su doprinele mere protiv širenja korona virusa tako da će ovaj pad biti privremen
(ilustracija, Naučnici predviđaju da se emisije, posle rasta ove godine, neće naredne godine vratiti na nivo iz 2019.)

Emisije CO2 ove godine, kako javlja AFP,  biće niže za sedam posto. To je procena međunarodne grupe naučnika Global karbon prodžekt (Global Carbon Project) koja svake godine saopštava procenu bilansa emisije.

Ovogodišnjem padu emisija, prema naučnicima, pretežno su doprinele mere protiv širenja korona virusa tako da će ovaj pad biti privremen. U proseku se, inače, na svetu u atmosferu ispusti svake sekunde jedna tona ugljen-dioksida (CO2).

"Lokdauni, odnosno zatvaranja nisu, naravno, način kako treba delovati protiv klimatskih promena", saopštila je Korin Leker (Corinne Le Quere), jedna od autorki ove studije. Najveći uticaj na pad emisija, prema ovoj studiji, imala su ograničenja u automobilskom i vazdušnom saobraćaju.

Prema računici ove grupe naučnika, globalne emisije će se ove godine sniziti s prošlogodišnjih 36,4 milijarde tona na 34 miijarde tona. Emisije će se smanjiti u Sjedinjenim Državama za 12, a u Evropi za 11 posto. U Kini će pasti za 1,7 posto.

Ove razlike se tumače time što je Kina u drugom talasu epidemije zavela manje mera ograničenja nego u prvom. Treba imati, takođe, u vidu da saobraćaj u Kini ima manji uticaj na emisije nego što je to slučaj u SAD i Evropi. U azijskim zemljama veći uticaj na emisije nego u Evropi ima industrija koja je bila manje pritisnuta raznim zatvaranjima.

Ova grupa naučnika predviđa da se emisije, posle rasta ove godine, neće naredne godine vratiti na nivo iz 2019.  

"Ja sam optimista i mislim da smo kao društvo naučili kako treba u budućnosti da smanjujemo emisije", izjavio je ovim povodom Kris Fild (Chris Field) sa Stanfordovog univerziteta. Prema njemu, ljudi su tokom epidemije naučili da više koriste nova sredstva komunikacije i shvatili su da ne moraju tako često da idu na službena putovanja.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...