Britanija: Od 2030. zabrana prodaje naftnih i benzinskih motora

ML

Britanija je prvobitno, u okviru nastojanja da se smanje takozvani efekti staklene bašte, planirala da zabrani prodaju novih vozila na benzin i naftu od 2040.
(ilustracija, Britabski premijer Boris Dćonson)

Nagađanja iz prošle sedmice, koja je portparol britanske vlade odbio da komentariše, ipak su se obistinila. Britanija će od 2030. zabraniti prodaju novih putničkih i manjih teretnih automobila s benzinskim i naftnim motorima.

To je potvrdio premijer Boris Džonson (Jhonson) u kratkoj izjavi u današnjem broju uglednog britanskog ekonomskog lista "Fajnenšel tajmsa" (The Financial Times). Ova zemlja bi tako bila prva na svetu koja bi napravila ovaj obrt u putničkom saobraćaju.

Vlada, prema Džonsonu, namerava da u okviru tzv zelene industrijske  revolucije, uloži 12 milijardi funti (jedna funta vredi 131,3 dinara), zahvaljući čemu će biti otvoreno četvrt miliona novih radnih mesta u energetici, saobraćaju i tzv tehnološkom sektoru.

"Sada je vreme za zelenu renesansu, s visoko kvalifikovanim radnim mestima, koja će ljude uspokojiti jer čine zemlju čistijom, zelenijom i lepšom", napisao je u egzaltiranom maniru britanski premijer.

Britanija je prvobitno, u okviru nastojanja da se smanje takozvani efekti staklene bašte, planirala da zabrani prodaju novih vozila na benzin i naftu od 2040. U januru ove godine je Džonson taj rok skratio na 2035. godinu.

Proizvođači automobila su odmah povodom novog skraćivanja roka za zabranu dizel i benzinskih motora, izrazili skepsu jer je, prema njima, "bio dosta ambiciozan i prvobitni termin".

Vlada bi, međutim, prema britanskom časopisu Autocar, dozvolila nekim hibridnim vozilima "koja dokažu da mogu prevaliti znatno rastojanje bez emisija C02", da budu u prodaji još pet godina, tojest sve do 2035. Iako nije jasno šta je "značajna udaljenost", verovatno je da bi se omogućila prodaja takozvanih plug-in hibridnih auta ali ne i takozvanih full hibrida koji su bez mogućnosti eksternog punjenja.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...