Aerozagađenje stalan problem

Izvor:   Fonet

Zagađenje vazduha u Srbiji nije samo sezonski problem i izvori zagađenja nisu uvek i svuda isti, saopštila je danas Koalicija 27 posle panela o kvalitetu vazduha na Međunarodnom festivalu zelene kulture Grin Festu. (foto, koalicija27.org)

Problem zagađenja je kompleksan i rešenja se moraju tražiti u zavisnosti od izvora zagađenja, a na nacionalnom nivou važno je usvojiti Strategiju zaštite vazduha, što bi pomoglo da se pojedinačni problemi poređaju po značaju, navodi se u saopštenju.

Programski menadžer za životnu sredinu Antoan Avinjon rekao je da se prošle nedelje videlo da se ništa nije promenilo po pitanju kvaliteta vazduha i da je u Smederevu ili Boru situacija još gora.

"Možda će Zelena agenda za Zapadni Balkan koju EU sprovodi biti nova prilika da se rešavanje ovog problema pogura napred", rekao je Avinjon.

Predstavnik organizacije Pro.Tok21 Dragan Nedeljković rekao je da je najveći problem što se ne zna u čijoj je nadležnosti industrija. Dodao je da su svi rokovi za sanacije i postavljanje filtera probijeni i da je dodatni problem i to što nema pravih podataka o zagađenju.

"U lokalnim sredinama, poput Bora, Kostolca, Obrenovca i Zrenjanina, građani nemaju nikakav pristup podacima, a odgovor koji često dobijamo jeste - hoćete li da jedete ili da dišete", rekao je Nedeljković.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...