Zabrinjavajuće otkriće naučnika

BM

U okviru studije naučnika iz Meksika u mozgu mladih preminulih osoba pronađene su sitne čestice zagađenog vazduha, koje mogu da oštete moždane ćelije na sličan način kao što to čine Alchajmerova i Parkinsonova bolest

Naučnici su u mozgu mladih preminulih osoba pronašli sitne čestice zagađenog vazduha za koje kažu da mogu da oštete moždane ćelije na sličan način kao što to čine Alchajmerova i Parkinsonova bolest.

U okviru istraživanja, objavljenog u žurnalu „Environmental Research“, analizirana su moždana stanja 186 preminulih mladih osoba iz Meksiko Sitija, uzrasta između 11 meseci i 27 godina. U mozgu svake preminule osobe, obuhvaćene istraživanjem, pronađeni su tragovi zagađenja.

Te zagađene čestice nalazile su se u predelu mozga presudnom za razvoj Parkinsonove bolesti, a naučnici veruju da su one mogle da uđu u ljudski sistem kroz nos ili creva.

Ova studija je još u početnoj fazi, ukazala je profesroka sa Univerziteta Lankaster i jedan od autora istraživanja, Barbara Mater.

Ona je za Gardijan, čije pisanje prenosi Sputnjik, navela da rezultati istraživanja potkrepljuju teoriju o postojanju direktne veze između neurodegenerativnih bolesti i zagađenja.

Ukoliko ta veza bude potvrđena, to može da postane velika briga za čovečanstvo, imajući u vidu da oko 90 odsto ljudi na Zemlji živi u područjima u kojima nivo zagađenja vazduha prelazi granice koje je postavila Svetska zdravstvena organizacija.

Prema izveštaju SZO iz 2016. godine, oko tri miliona smrtnih slučajeva na godišnjem nivou povezano je sa posledicama zagađenog vazduha


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...