Ozon za život

BM

Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača juče je obeležen pod sloganom “Ozon za život”.

“Ozon za život” slogan je međunarodnog dana zaštite ozonskog omotača, koji je juče obeležen.

Tim povodom iz Ministarstva zaštite životne sredine ukazuju na značaj očuvanja i zaštite ozonskog omotača i postignute rezultate u borbi protiv njegovog oštećenja. Cilj obeležavanja Dana zaštite ozonskog omotača je i podizanje opšte svesti o potrebi zaštite ozonskog omotača koji čuva svet na Zemlji od štetnog ultraljubičastog zračenja i utiče na atmosfersku raspodelu temperatura i klimu na planeti. Sunčeva svetlost omogućava život, a ozonski omotač omogućava život onakav kakav znamo.

Ova godina je posebno značajna, jer se u celom svetu obeležava 35 godina Bečke konvencije i 35 godina zaštite ozonskog omotača. Usvajanjem i sprovođenjem Montrealskog protokola, jednog od najuspešnijih sporazuma iz oblasti zaštite životne sredine, zajedničkim radom na globalnom nivou iz upotrebe je isključeno 99% svih supstanci koje oštećuju ozonski omotač. To je doprinelo obnavljanju ozonskog omotača i očekuje se da će do polovine ovog veka biti obnovljen do nivoa kakav je bio pre 1980. godine. Usvajanjem Kigali amandmana 2016. godine uvedeni su fluorovani gasovi sa efektom staklene bašte u Montrelski protokol, a od 1. januara 2019. godine počelo je i njegovo sprovođenje. Ovim petim amandmanom na Montrealski protokol data je snažna podrška Sporazumu iz Pariza u borbi protiv globalnog zagrevanja i klimatskih promena.

Republika Srbija je ratifikovala Bečku konvenciju o zaštiti ozonskog omotača („Sl. list SFRJ“, broj 1/90) i uz nju Montrealski protokol o supstancama koje oštećuju ozonski omotač („Sl. list SFRJ“, broj 16/90 i „Sl. list SCG“, broj 24/04), sukcesijom 2001. godine, kao i četiri amandmana na protokol. Uskoro se očekuje i ratifikacija Kigali amandmana.

Ratifikacijom međunarodnih sporazuma iz oblasti zaštite ozonskog omotača Republika Srbija je preuzela određene obaveze, koje uspešno ispunjava kroz rad Nacionalne ozonske kancelarije (Grupa za zaštitu ozonskog omotača) u okviru Odeljenja za zaštitu vazduha i ozonskog omotača, Sektora za upravljanje životnom sredinom Ministarstva zaštite životne sredine, uz podršku implementacionih agencija UNIDO (Organizacija UN za industrijski razvoj) i UNEP (Program UN za životnu sredinu). Kroz brojne projektne aktivnosti Montrealski protokol se uspešno realizuje u Republici Srbiji, od kojih posebno treba istaći sertifikaciju servisera iz rashladnog sektora. Sertifikacija servisera se sprovodi u skladu sa Uredbom o sertifikaciji lica koja obavljaju određene delatnosti u vezi sa supstancama koje oštećuju ozonski omotač i određenim fluorovanim gasovima sa efektom staklene bašte („Službeni glasnik RS“, broj 24/16), a sistem je uspostavljen zahvaljujući velikoj podršci Multilateralnog fonda za implementaciju Montrealskog protokola i implementacione agencije UNIDO.

Ministarstvo zaštite životne sredine aktivno radi na sprovođenju Montrealskog protokla uz poštovanje svih predloženih zdravstvenih mera, pa je tako ove godine obeležen Svetski dan hlađenja i održana Radionica za servisere rashladnih uređaja u transportu, a u planu je da se održi i Obuka za carinske službenike.

U cilju jačanja svesti o važnosti ozonskog omotača i njegove zaštite, Ministarstvo zaštite životne sredine je ove godine obeležilo Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača bez okupljanja, ali kroz podršku aktivnostima najmlađe populacije. Planirano je da se u nekoliko osnovnih škola i vrtića organizuje likovni čas, na kojima će mališani uz pomoć svojih nastavnika i vaspitača nacrtati radove na temu zaštite ozonskog omotača, a za tu aktivnost biće im podeljen edukativni materijal i pribor za crtanje.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...