Tokom 2019. godine pogoršan kvalitet vazduha u Srbiji

BM

Agencija za zaštitu životne sredine objavila je Izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji za 2019. godinu.

Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2019. godine sadrži analizu rezultata merenja koja su se sprovodila u okviru državne i lokalnih mreža za monitoring kvaliteta vazduha, odnosno koncentracije alergenog polena u Republici Srbiji.

U 2019. godini, procenat raspoloživosti validnih satnih vrednosti većih od 90% od svih instaliranih analizatora SO2, NO2, CO, PM10 i O3, značajno je povećan sa 48% na 85%, navedeno je u saopštenju Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA).

Bitni delovi i konstatacije iz ovog Izveštaja su sadržani u Izveštaju o stanju životne sredine u Republici Srbiji za 2019. godinu. Kompletan godišnji Izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2019. godine možete preuzeti ovde.

U Izveštaju je data, saglasno postojećoj važećoj regulativi, jedina zvanična ocena stanja kvaliteta vazduha u Republici Srbiji zasnovana na rezultatima referentnog automatskog monitoringa saglasno čl. 21. Zakona o zaštiti vazduha, Uredbi o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha ("Sl. gl. RS" br.11/10 i 75/10), Uredbi o utvrđivanju programa kontrole kvaliteta vazduha u državnoj mreži ("Sl. gl. RS" broj 58/11) i Uredbi o utvrđivanju zona i aglomeracija ("Sl. gl. RS" br. 58/11 i 98/12), kao i na osnovu rezultata merenja alergenog polena u vazduhu saglasno čl. 12. Zakona o zaštiti vazduha ("Sl. gl. RS" br. 36/09 i 10/13).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...