Nuklearna energija jedino „čisto“ rešenje za svet u razvoju

BM

Pitanje nije mogu li SAD ili Nemačka da smanje emisiju CO2 bez nuklearne energije, već može li to Azija, konstatuje energetski ekspert Robert Repier u američkom poslovnom časopisu Forbs.

„Iako se globalna potrošnja zelene energije povećala za oko 21 egzadžula (EJ - 1018 džula) u protekloj deceniji, ukupna potrošnja energije se povećala za 101 EJ. Veća potrošnja fosilnih goriva doprinela je većini ovog rasta, pri čemu je svaka kategorija fosilnih goriva tokom te dekade imala rast, piše za američki poslovni časopis Forbs energetski ekspert Robert Repier, a prenosi Bilten AERS-a.

Međutim, s obzirom da OIE i dalje zahvata relativno mali deo ukupne globalne potrošnje energije, izuzetne stope rasta ovog izvora energije još uvek ne predstavljaju dovoljnu snagu da bi se smanjila globalna potrošnja fosilnih goriva. To znači da se globalna emisija ugljendioksida i dalje povećava, konstatuje Repier i na osnovu toga postavlja pitanje: “Može li svet ispuniti globalne klimatske ciljeve bez nuklearne energije?”

Američki ekspert veruje da je odgovor na to pitanje “Ne“. Kako kaže, danas su SAD i Evropska unija regioni s najvećom zavisnošću od nuklearne energije. Prema statističkom pregledu BP Svetska energija u 2020. godini, SAD je najveći potrošač nuklearne energije u svetu. Kada se njoj doda Francuska, ove dve države predstavljaju 45% svetske potrošnje nuklearne energije u 2019. godini.

 eps

Tabela BP

Međutim, emisije ugljendioksida u azijsko-pacifičkom regionu više nego dvostruko su više u odnosu na kombinovane emisije SAD i EU. Dakle, pitanje nije mogu li SAD ili Nemačka da smanje emisiju CO2 bez nuklearne energije, već može li to Azija.

Iako se globalna potrošnja nuklearne energije smanjila tokom poslednje decenije godišnjim prosekom od 0,7%, lani je globalna porasla za 3,2%, u prvom redu u Kini i Japanu. Ovo je najveći godišnji porast od 2004. godine.

Ovo su 10 zemalja s najvišim nivoom potrošnje primarne energije dobijene iz nuklearki:

  1. Francuska - 36,8% primarne potrošnje energije u zemlji
  2. Švedska - 26,7%
  3. Ukrajina - 21,7%
  4. Finska - 18,6%
  5. Švajcarska - 18,2%
  6. Češka Republika - 15,8%
  7. Mađarska - 14,6%
  8. Belgija - 14,4%
  9. Južna Koreja - 10,5%
  10. Španija - 9,1%

Ukupna zavisnost EU od nuklearne energije je 10,7% njene primarne potrošnje energije. Suprotno tome, uprkos brzom rastu Azijsko-pacifičkog regiona, udeo nuklearne u potrošnji primarne energije tog dela sveta je svega 2,2%.

Stoga je malo verovatno da se azijsko-pacifička regija i drugi regioni u razvoju u svetu mogu osloniti na OIE kao izvor zadovoljenja glavnine njihovih budućih potreba za energijom, pa rešenje traže u fosilnim gorivima.

Autor otuda konstatuje da je jedino rešenje za priključenje ovih zemalja globalnoj klimatskoj borbi više nuklearne energije u regionima u razvoju.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...