Tramp hoće naftu sa Aljaske – ne mari za polarne medvede i irvase

BM

Donald Tramp odobrio je bušenje nafte na Aljasci, najvećem zaštićenom delu SAD, što će ugrpziti polarne medvede i irvase.

Vlada Donalda Trampa odobrila je u ponedeljak program koji otvara put za bušenje nafte i gasa u najvećem zaštićenom prirodnom području u SAD, na Aljasci, gdje žive polarni medvedi i irvasi.

"Prodaja naftnih koncesija u nacionalnom utočištu arktičke faune mogla bi početi već krajem godine", rekao je ministar unutarnjih poslova David Bernhardt za Wall Street Journal, prenosi SEEbiz.

Program bušenja odnosi se na obalno područje od oko 70.000 kvadratnih kilometra, što odgovara veličini Irske, duž Arktičkog okeana.

Bernhardt je rekao da bi taj program mogao "stvoriti hiljade novih radnih mesta i desetine milijarda dolara", prenosi stranica The Hill.

Ova odluka zaključuje 30 godina nastojanja naftnih kompanija i čelnika Aljaske da iskoriste resurse tog područja.

Od 1980-ih brojne organizacije za zaštitu okoline kritikovale su planove bušenja u tom zaštićenom području.

"Trampova administracija nastavlja trku za uništenje poslednjeg divljeg područja naše zemlje i izlaže opasnosti autohtone narode i prirodu koja od njih zavisi", komentiriše u saopštenju Adam Kolton, direktor udruženja za zaštitu prirode.

nafta

"Nastavićemo se boriti protiv toga na svim nivoima, na sudovima, u Kongresu i upravnim odborima", dodao Kolton.

Kongres je 2017. dao američkom ministarstvu unutrašnjih poslova rok do decembra 2021. za prodaju naftnih koncesija, ali uz najnižu cenu nafte u poslednjih 15 godina i polemike o zaštiti životne sredine nije sigurno hoće li postojati interes velikih naftnih kompanija.

Nekoliko američkih velikih banaka je odbilo financirati naftne bušotine na Aljasci, npr. Goldman Sachs i Wells Fargo.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...