Topionica i dalje zagađuje Bor

BM

U poslednjih 30 dana, Borani čak 18 u oblacima sumpor-dioskida. Djian Siming, generalni direktor kineskog "Zidjina", strateškog partnera Vlade Srbije u nekadašnjem RTB Bor je proletos potvrdio da je izvor zagadjenja Topionica bakra i rekao da se "radi na rešavanju tog problema" i najavio da će problem biti trajno rešendo jula.

U Boru je juče zagađenje sumpor dioksidom (SO2) gotovo triput veće od zakonom dozvoljenog. U 10.00 sati 5. avgusta merna stanica Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) u gradskom parku izmerila je 991 mikrogram SO2 po kubnom metru vazduha, dok je gornja dopuštena granica 350, piše Beta.

U poslednjih mesec dana, automatske merne stanice izmerile su prekomerno zagadjenje čak tokom 18 dana.

Najveće zagadjenje je zabeleženo u utorak, 4. avgusta, popodne, kada je SO2 u vazduhu nad gradskim parkom bilo prisutan više od 3.800 mikrogram po kubnom metru, što je čak 11 puta više od dozvoljenog.

Aplikacije koje prate zagadjenje vazduha, upozoravaju da je vazduh "opasan", da treba zatvoriti prozore i izbegavati izlaženje napolje i da treba nositi zaštitne maske protiv aerozagadjenja.

Zagadjenje nije retkost od dolaska kineske kompanije "Zidjin" u Bor u decembru 2018. godine, kao "strateškog partnera" Vlade Srbije u nekadašnjem Rudarsko topioničarskom basenu Bor (RTB Bor).

Proizvodnja bakra je samo 2019. godine, u odnosu na godinu ranije, povećana za 23,33 odsto, a u poređenju s prvih pet meseci 2019. godine, u istom razdoblju ove godine proizvodnja je povećana za 47,5 odsto.

Generalni direktor "Zidjina" Djian Siming je proletos potvrdio da je izvor zagadjenja Topionica bakra i rekao da se "radi na rešavanju tog problema".

"Radimo na nalaženju privremenog rešenja u smislu izgradnje 'dimohvatača' i sistema za gasove. To će biti privremeno rešenje i trajaće do jula, a posle toga planiramo da trajno rešimo problem sa gasovima po najmodernijoj tehnologiji jer će sav gas ići u fabriku sumporne kiseline", rekao je tada Siming, ali zagadjenje se nastavilo i od jula.

Odnos prema zagađenju pokazuje to što su Kinezi u jednom od najzagadjenijih delova Bora, ispod same direkcije kompanije, postavili plastenike odakle beru povrće.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...