Ilegalno krčenje Amazonije kako bi EU imala dovoljno soje?

Prema najnovijim podacima oko 20 odsto godišnjeg izvoza iz Brazila u Evropsku uniju plod je ilegalno iskrčenog zemljišta. Na tom zemljištu je proizvedeno oko dva miliona tona soje koja se izvozi u EU za ishranu stoke.

Petina izvezene govedine i soje iz Brazila u Evropsku uniju proizvodi se na zemlji koja je bila ilegalno iskrčena, navodi se u izveštaju časopisa Science, koji prenosi Agroklub.

Javio se snažan otpor nekih evropskih zemalja zbog potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini između Evropske unije i Merkosura koji čine Brazil, Argentina, Paragvaj i Urugvaj zbog povećanog krčenja šuma Amazonije u Brazilu od kada je Žair Bolsonaro postao predsednik.

Oko 20 odsto izvoza iz Brazila u EU plod ilegalnog krčenja šuma?

Desetak istraživača iz tih zemlja, ali i Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država, koristilo je softver za analizu 815.000 ruralnih poseda i identifikovanje područja ilegalnog krčenja šumskih površina u Amazoniji i Ceradu, ogromnoj tropskoj savani u središtu ove južnoameričke države.

"Između 18 i 22 odsto, a možda i više, godišnjeg izvoza u Evropsku uniju plod je ilegalnog krčenja šuma", rekao je Raoni Rahao, vođa projekta i profesor na tamošnjem Federalnom univerzitetu Minas Žerais (UFMG).

Uprkos tome, autori naglašavaju da blizu 80 odsto poljoprivrednika poštuje Zakon o šumama i da bi novi softver omogućio vlastima da preduzmu brze i odlučne mere protiv prestupnika.

Za sve kriva politika?

"Brazil ima priliku da postane ekološka svetska sila koja štiti ekosisteme i istovremeno hrani svet. Zemlja već ima sredstva i za to joj je potrebna samo politička volja", naveli su autori izveštaja.

Ipak, čini se da kreću u suprotnom smeru.

Profesor Britaldo Soares - Filho, jedan od autora studije i istraživač na UFMG-u, za to krivi politiku koja ohrabruje krčenje šuma i njihovo pretvaranje u zemljišta, a u vezi sa Bolsonarovom podrškom otvaranja autohtonih rezervata i zaštićenih područja za rudarstvo i poljoprivredu.

Ove godine rekordno krčenje površina Amazonije

Prema službenim podacima, u prvoj polovini ove godine iskrčeno je rekordnih 3.700 km2 Amazonije, što je 25 odsto više nego u istom razdoblju prošle godine.

"Krčenje šumskih površina radi poljoprivredne industrije uništava Amazoniju da bi se zadovoljio evropski apetit", naveli su autori.

Naglasili su i da dva miliona tona soje proizvedene na ilegalno iskrčenom zemljištu svake godine stigne u zemlje Evropske unije. Takođe, Brazil je najveći svetski proizvođač soje, koji je udvostručio njenu proizvodnju u poslednje dve decenije, a očekuje se da će se u narednih 10 godina proizvodnja dodatno povećati.

U izveštaju piše i da uzgajivači svinja u Evropskoj uniji i najveći svetski izvoznici svinjskog mesa zavise upravo od brazilske soje za ishranu stoke.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...