Kovid ubrzava pad potražnje za fosilnim gorivima

BM

Kriza izazvana virusom COVID-19 verojatno će ubrzati očekivani pad potražnje za fosilnim gorivima u periodu dužem od decenije ali, to bez promene globalne ekonomije neće pomoći u ciljanom ublažavanju globalnog otopljenja, pokazuje analiza Boston Konsalting Grupe.

Kriza s kovidom vrlo verojatno je ubrzala očekivani pad potražnje za fosilnim gorivima, u poređenju sa vrhuncem potražnje prošle godine, navedeno je analizi Boston Konsalting Grupe (Boston Consulting Groupa - BCG).

BCG je analizirao buduću potražnju za energijom i kombinaciju energetskih izvora, koristeći tri privredna scenarija s mogućim oporavkom u obliku slova V, U i L, prenosi SEEbiz pisanje Hine.

Oporavak u obliku slova V podrazumeva da će globalni BDP u 2021. godini nadmašiti nivo iz 2019. godine, a oporavak u obliku slova U bi značio relativno bez, ali ipak nešto kasniji oporavak. U scenario bi po BCG-ovoj oceni mogao ozbiljno negativno uticati na energetska tržišta.

No najgori bi bio scenario slova L, a reč je o najgorem scenariju MMF-a, pri čemu bi šteta bila još veća. L oporavak znači nagli ekonomski pad, bez oporavka u dogledno vreme.

Vrlo je verojatno da će aktualna kriza značajno usporiti rast potražnje za fosilnim gorivima tokom sledeće decenije. Bude li sporiji privredni oporavak praćen čak i umereno ubrzanim prelaskom s fosilnih goriva na obnovljive energetske izvore, kao što nagoveštavaju mere "zelenog oporavka", kakve se trenutno uvode u mnogim zemljama, potražnja za fosilnim gorivima više nikad neće premašiti potražnju iz 2019. godine, kaže se u analizi BCG-a.

Prema tom scenariju, ističe BCG, uticaj bi varirao prema vrsti goriva i regiji. Ugalj je fosilno gorivo za čiju je potražnju najmanje verovatno da će se oporaviti. Istovremeno će potražnja za prirodnim gasom najverovatnije nastaviti rast, dok će putanja potražnje za naftom biti negde između putanja za prethodna dva goriva.

Izvršni direktor i partner u BCG-u, Tomislav Čorak smatra da je dostignuta prekretnicu za energetska tržišta.

"Ekonomski učinak pandemije korona virusa, sve manje energetski intenzivan privredni rast i stalna ulaganja u održivu energiju – sve to zajedno teško pogađa potražnju za fosilnim gorivima", ističe Čorak napominjući da bi to za brojne energetske firme moglo iz temelja izmeniti njihovu stvarnost - puno ranije nego što su očekivali.

U zavisnosti od scenarija oporavka marže energetskih kompanija i njihov položaj na tržištima kapitala naći će se pod pritiskom, smatraju u BCG. Firme će biti prisiljene smanjiti troškove i povećati otpornost na okruženje, s dugoročno niskim cenama. Istovremeno će morati ubrzati transformaciju svojih poslovnih portfelja, poslovanja i ulaganja. Međutim, u analizi stoji kako u borbi protiv klimatskih promena dostizanje kraja rekordne potražnje za fosilnim gorivima i dalje ne predstavlja razlog za opuštanje.

"Vrhunac potražnje za fosilnim gorivima možda je iza nas, no to ne znači da je do toga došlo iz pravih razloga. Ako iz temelja ne promenimo način korištenja energije u privredi, predviđeni nivoi emisija i dalje neće biti u skladu s ciljanim sniženjem globalnog otopljavanja za 1,5 ili 2 stepena Celzijusa. Tim više što ni situacija s niskim cenama fosilnih goriva neće ići previše u prilog energetske tranzicije", zaključuje Čorak.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...