Odzvonilo izgradnji mini hidrocentrala u BiH (?)

BM

Posle protesta velikog broj ekoloških udruženja u Republici Srpskoj i BiH preispituju se zakonski uslovi za izgradnju malih hidrocentrala, koje uništavaju reke i ekološki štetno deluju na okolinu.

Izgradnji malih hidrocentrala, koje uništavaju reke i ekološki štetno deluju na okolinu, na šta je ukazivao veliki broj ekoloških udruženja u Republici Srpskoj i BiH, mogao bi uskoro doći kraj.

Naime, danas je na zasedanju Narodne skupštine RS Klub poslanika SNSD-a predložio četiri zaključka na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o koncesijama, među kojima je zatraženo da bude sačinjen predlog mera kojima će se preispitati svi ugovori o koncesijama i status aktivnosti predviđenih ugovorima.

Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a, rekao je Srni da se u ovom dokumentu od Vlade traži da uradi analizu hidropotencijala na vodotocima i u skladu s tim analizira prateća dokumenta strateškog značaja bazirana na principima integralnog upravljanja vodama i korištenja vodnih snaga na prostoru RS.

Prema njegovim rečima, traži se trenutno obustavljanje razmatranja svih novih inicijativa za planiranje malih hidroelektrana.

"Četvrti zaključak glasi: Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu i nadležna ministarstva da preispitaju i izmene postojeći sistem podsticaja proizvodnje električne energije iz ove vrste obnovljivih izvora električne energije", dodao je Mazalica i napomenuo da je SNSD predložio i amandman na navedeno zakonsko rešenje.

Sličan zaključak predložila je i Spomenka Stevanović, šefica Kluba poslanika Demosa, a ona smatra da je potrebno u potpunosti zaustaviti izgradnju malih hidroelektrana koje nanose nemerljivu ekološku štetu.

Stevanovićeva je rekla da njen zaključak ide ka tome da NSRS zaduži Vladu RS da u roku od 90 dana izvrši analizu zakonske regulative i predloži promenu s ciljem potpune zabrane izgradnje malih hidroelektrana.

"Imam i studiju Šumarskog fakulteta, u kojoj su dati statistički podaci, koji govore o maloj energetskoj koristi i nemerljivoj ekološkoj šeti prilikom izgradnje malih hidroelektrana", rekla je Stevanovićeva, kako prenosi Srna.

Ona je istakla da u oblasti koncesija treba početi sa radikalnim i energičnim radom kako bi situacija bila poboljšana.

"Parlament FBiH usvojio je Deklaraciju o zaštiti voda uz zaključak o zabrani gradnje malih hidroelektrana. To je dobra praksa koju treba da primenjujemo i RS treba da sagleda situaciju. Činjenica je da je u BiH planirana izgradnja 400 malih hidroelektrana, što bi blokiralo 244 rijeke", rekla je Stevanovićeva.

U opoziciji pozdravljaju ova rešenja, ali kažu da su skeptični da će zaista doći do praktične promene na terenu. Miladin Stanić, poslanik SDS-a je, kako prenosi Srna, rekao da su prihvatljivi zaključci, ali da se njihovim usvajanjem ništa neće promeniti u oblasti koncesija.

"Ponašamo se neodgovorno prema resursima i nemamo kvalitetnu koncesionu politiku", kaže Stanić.

Petar Đokić, ministar industrije i rudarstva RS je u završnoj reči rekao je da RS ne može rušiti izgrađene mini hidrocentrale niti jednostrano raskidati ugovore, jer bi to imalo značajne posledice po budžet RS. Rekao je da su mnogi ugovori sklapani 2006. godine, a da su procedure mnogo rigoroznije i da se vodi računa o prirodnim resursima RS. Naglasio je da je Vlada RS raskinula 52 koncesije, te da će biti raskinuta svaka koncesija u kojoj se koncesionari nisu držali ugovora.

U Centru za životnu sredinu upozoravaju da je u BiH planirano više od 400 mini hidrocentrala, od kojih je izgrađeno oko stotinu: "Izgrađene mini hidrocentrale nanele su veliku štetu prirodi i lokalnim zajednicama, a odgovornost treba da snose oni koji su svojim potpisom dali saglasnosti za gradnju ovih po prirodu i društvo štetnih projekata".


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...