Biološka rekultivacija na pepelištima TENT-a

BM

Travom je zasejano 22,5 hektara ravne površine kasete 2 deponije pepela TENT A i sedam hektara novoizgrađenih nasipa na TENT A i TENT B a posađene su i reznice tamariksa - žbunaste biljke, koja uspeva i na siromašnom zemljištu.

Radovi na biološkoj rekultivaciji deponije pepela i šljake TENT A i TENT B nisu izostali ni ove godine. Planirana prolećna setva je na dva najveća pepelišta u ogranku TENT u okviru JP EPS obavljena prema utvrđenom planu, iako je rađena u vanrednim okolnostima, nastalim zbog pandemije Covid-19, piše EPS Energija.

„Krajem februara počeli su radovi na setvi trave središnjeg ravnog dela kasete 2, oko prelivnog stuba, na deponiji pepela TENT A, koji su završeni sredinom aprila ove godine. Time su okončani svi planirani poslovi na biološkoj rekultivaciji ove kasete. Prošle godine je rekultivisano ukupno 56 hektara površine ove kasete, ali ne i njen središnji deo, na kojem je bilo jezero, tako da smo to učinili ove godine“, kaže Isidora Komnenović, tehnolog za rekultivaciju deponije pepela i šljake.

Zbog objave vanrednog stanja napravljena je kratka pauza, ali su, prema njenim rečima, radovi nastavljeni kada su se stekli vremenski uslovi, a radnici u potpunosti bili obezbeđeni zaštitnom opremom kako bi se suzbilo širenje zarazne bolesti.

Ukupno je posejano 22,5 hektara, od toga 14 hektara je urađeno mašinskim putem, a 8,5 hektara ručno, jer je pepeo u delu oko prelivnog stuba bio nepristupačan za mehanizaciju i u tom delu je bio vlažan.

Za vreme vanrednog stanja, krajem marta, na novoizgrađenim nasipima deponija pepela TENT A i TENT B započeta je setva trave, koja je zbog česte kiše i jakog vetra trajala do početka juna. Na deponiji pepela TENT A setva je obavljena na površini od četiri hektara, a na TENT B zasejano je oko tri hektara.

Pored setvenih radova, u ovom periodu obavljena je prihrana trave.

„Krajem aprila urađena je prihrana trave mineralnim đubrivom na nasipima kasete 2 deponije pepela TENT A, koja je posejana u jesen 2019. godine na površini od 1,8 hektara, dok je početkom juna urađena prihrana trave na deponiji pepela TENT B na površini tri hektara. Sredinom maja urađena je prihrana trave ravnog dela kasete 2 TENT A koja je zasejana u zimskom i prolećnom setvenom roku. Ukupno je prihranjeno 50 hektara od 78,5 hektara površine, koliko je posejano. Zbog radova na pripremi kasete 2 za istakanje u jesen ove godine nije bilo moguće obaviti prihranu na celoj površini“ istakla je Isidora Komnenović.

Na deponijama pepela i šljake ogranka TENT urađeno je i pošumljavanje. U prvoj polovini marta na pepelištu TE „Kolubara“ u Velikim Crljenima izvršena je sadnja sibirskog bresta (3.280 komada), bagrema (1.780), crnog bora (890) i topole (86). Na deponiji pepela i šljake TENT A u prvoj polovini maja izvršena je sadnja 211 sadnica topole, dok su na deponiji pepela i šljake TENT B zasađene 1.432 sadnice ovog drveta.

Do kraja 2020. godine planirana je sadnja još 3.835 sadnica topole na TENT A i TENT B i 800 sadnica sibirskog bresta na TE „Kolubara”.

Na kosinama nasipa deponije pepela TENT A tokom proleća je zasađeno 49.700 reznica tamariksa. Na deponiji pepela TENT B zasađeno je 20.000 komada ove žbunaste biljke, koja uspeva i na siromašnom zemljištu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...