Sektori poljoprivrede, energetike i saobraćaja moraju smanjiti emisiju štetnih gasova

BM

Većini zemalja Evropske unije (EU) preti neispunjavanje obaveza o smanjenju emisije štetnih gasova do 2030. godine, upozorila je danas Evropska komisija u izveštaju.

"Poruka u izveštaju je jasna. Mnogi građani širom Evrope prisiljeni su da dišu zagađen vazduh. Efikasne mere su neophodne za smanjenje zagađenja vazduha u mnogim državama EU i to u sektorima poljoprivrede, energetike i saobraćaja", navodi se u tekstu koji prenosi Beta.

Evropska komisija je danas objavila prvi izveštaj o proceni primene direktive o kvalitetu vazduha od 2020. do 2030. godine. Izveštaj se pozvao na analize nacionalnih programa za kontrolu zagađenja, koje su dostavile zemlje članice.

Komisija je prema razmatranju tih analiza zaključila da polovina zemalja EU neće moći da ispuni svoje obaveze o smanjenju zagađujućih gasova, poput izduvnih gasova i sitnih čestica PM2,5.

Posebnu zabrinutost izaziva emisija amonijaka, koji se koristi u poljoprivredi, navodi se u izveštaju.

Kako bi se smanjila ta vrsta zagađenja, u maju je predstavljen akcioni plan "Od farme do tanjira" u cilju smanjenja upotrebe đubriva do 50 odsto do 2030. godine.

Komisija je pokrenula više od 30 postupaka kao upozorenje državama da preduzmu mere u borbi protiv zagađenja vazduha, pošto mnoge od njih nisu poštovale ograničenje emisije sitnih čestica.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...