Nuklearkama do ugljenične neutralnosti

BM

Dekarbonizacija moguća samo uz jačanje nuklearnog sektora, tvrde iz Udruženja za nuklearnu industriju, procenjujući da u Ujedinjenom Kraljevstvu treba graditi nuklearke.

Prema nedavnom izveštaju Udruženja za nuklearnu industriju, postizanje ugljenične neutralnosti u Ujedinjenom kraljevstvu čini se neizvodljivim bez udela nuklearne energije, piše Energetski portal.

Prema njihovim procenama, do 2050. godine bilo bi moguće obezbediti i do 40 odsto čiste energije, ali ne bez pomoći vodonika, upotrebe čistog goriva i daljinskog grejanja.

Napominju, takođe, i da bi se podrazumevala izgradnja novih nuklearnih elektrana, poput postojeće „Hinkley Point“.

Pored doprinosa na polju dekarbonizacije, ovi potezi otvorili bi 300.000 novih radnih mesta u zemlji i uvećali profit za oko 33 milijarde funti na godišnjem nivou.

Cilj Ujedinjenog Kraljevstva je, svakako, postizanje dugoročne dekarbonizacije, pri čemu se najviše očekuje od vodonika, kao goriva budućnosti, ali mnogi smatraju da bi jedan od primarnih na ovom putu trebao da bude upravo nuklearni sektor.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...