Pioniri zelene energetike

BM

Na NIS-ovim naftnim poljima primenjuje se savremena metoda bušenja - „suve lokacije”, koja omogućava efikasnu zaštitu tla, vode i okruženja, jedan od fokusa ulaganja u 2019. godini bilo je unapređenje zaštite životne sredine u Rafineriji nafte Pančevo, a postrojenje Duboke prerade i gradnja TE-TO Pančevo, uz projekte kogeneracije i razvijanje proizvodnje i prodaje komprimovanog prirodnog gasa svrstavaju ovu naftnu kompaniju u pionire zelene energetike.

Kompanija NIS uložila je 534 miliona dinara u realizaciju projekata u oblasti zaštite životne sredine u 2019. godini, navodi se u Izveštaju o održivom razvoju ove kompanije za prethodnu godinu. Na taj način, NIS je nastavio sa značajnim investicijama u ekološke projekte, ali i zadržao poziciju jednog od pionira zelene energetike u Srbiji.

Jedan od fokusa ulaganja u 2019. godini bilo je unapređenje zaštite životne sredine u Rafineriji nafte Pančevo, navedeno je u 10. po redu Izveštaju o održivom razvoju NIS-a, objavljenom na korporativnom sajtu https://www.nis.eu/izvestaj-o-odrzivom-razvoju. Konkretno, realizovani su projekti čiji je cilj bio usaglašavanje rada određenog broja postrojenja sa Direktivom 2010/75/EZ o industrijskim emisijama i strožijim graničnim vrednostima emisija zagađujućih materija u vazduh.

Pored toga, u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa primenom savremenih metoda i tehnologija nastavljen je odgovoran odnos prema resursima i zaštititi životne sredine. Tako se na NIS-ovim naftnim poljima primenjuje savremena metoda bušenja - „suve lokacije”, koju primenjuju vodeće svetske naftne i servisne kompanije, a koja omogućava efikasnu zaštitu tla, vode i okruženja.

Takođe, NIS je nastavio sa realizacijom kapitalnih projekata koji pored ekonomske koristi nose i brojne ekološke benefite. Pre svega, reč je o Dubokoj preradi u Rafineriji nafte Pančevo i izgradnji Termoelektrane-toplane (TE-TO) Pančevo.

nis

Projekat Duboka prerada je kapitalna investicija druge faze modernizacije pančevačke Rafinerije nafte, vredna 300 miliona evra. Radom novog postrojenja biće omogućena povećana proizvodnja visokokvalitetnog benzina i dizela, kao i početak proizvodnje naftnog koksa u Srbiji. Ujedno, ovim projektom će biti prekinuta proizvodnja mazuta sa visokim sadržajem sumpora, što je ujedno i obaveza Srbije prema Energetskoj zajednici. Takođe, nova postrojenja omogućiće i dodatno smanjenje emisije praškastih materija. Završetkom projekta dubina prerade u pančevačkoj rafineriji biće povećana sa sadašnjih 86 odsto na 99,2 odsto.

Izgradnja TE-TO Pančevo je zajednički projekat NIS-a i ruske kompanije „Gasprom energoholding“. Projektom se predviđa izgradnja elektrostanice za kogeneraciju na bazi tehnologije parno-gasnog ciklusa sa istovremenom proizvodnjom električne i toplotne energije u obliku tehnološke pare. Predmetna tehnologija je trenutno najbolja sa aspekta energetske efikasnosti i ekologije, predstavlja ekonomski najopravdanije tehničko rešenje korišćenja prirodnog gasa kao goriva i ujedno obezbeđuje visok nivo iskorišćenja energije goriva. Pored toga, TE-TO će doprineti povećanju stabilnosti snabdevanja električnom energijom, zahvaljujući usmeravanju do 65 odsto proizvedene električne energije u elektroenergetski sistem Srbije.

nis

NIS od 2013. godine, takođe, realizuje i program kogeneracije, odnosno izgradnje malih elektrana na naftnim i gasnim poljima u Srbiji. U ovim objektima proizvode se električna i toplotna energije za potrebe kompanije i prodaju na slobodnom tržištu. Ekološka prednost korišćenja ovih postrojenja je u proizvodnji električne i toplotne energije iz gasa, koji ranije nije bio iskorišćen zbog velike količine ugljen-dioksida i azota ili nije mogao biti valorizovan zbog nepostojanja gasne infrastrukture. U ovaj program NIS je uložio više od 20 miliona evra. U toku 2019. godine NIS je otpočeo i proizvodnju električne energije na teritoriji Evropske unije, tačnije na gasnom polju Žombolj, u Rumuniji. Električna energija iz Žombolja se prodaje na rumunskom tržištu.

Pored toga, NIS razvija proizvodnju i prodaju komprimovanog prirodnog gasa (KPG) koji se zbog svojih ekoloških karakteristika i odličnih performansi koje daje kao pogonsko gorivo naziva i gorivom budućnosti. NIS je prva domaća velika maloprodajna mreža koja je uvela prodaju KPG-a na svojim objektima, dok se kompanijsko postrojenje za proizvodnju i veleprodaju komprimovanog prirodnog gasa nalazi na gasnom polju Ostrovo.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...