Korona smanjila ulaganja u energetiku

M.L.

Umesto rasta ulaganja u energetski sektor investicije smanjene za petinu, što će negativno uticati na borbu protiv klimatskih promena.

Kriza zbog epidemije korona virusa dovešće ove godine do najvećeg pada u istoriji ulaganja u energetiku, saopštila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Kako prenosi AP, dok je pre pandemije agencija predviđala rast investicija u ovaj sektor od dva odsto, sada se očekuje njihov pad za 20 procenata - za oko 400 milijardi dolara. Ovaj pad najviše se odnosi na fosilna goriva, gde će kod nafte iznositi 30 a uglja 15 odsto. Investicije u obnovljive izvore biće manje za 10 odsto, što je, prema procenama samo polovina potrebnih sredstava neophodnih u borbi protiv klimatskih promena.

Zbog karantinskih mera usled epidemije najveće smanjenje ulaganja je za sniženje emisija CO2. IEA, ipak, upozorava da će posle epidemije uslediti porast korišćenja čvrstih goriva, što će dovesti do naglog rasta emisija CO2. Tome će doprineti i gradnja elektrana na ugalj nove generacije u Kini i nekim azijskim zemljama, kako bi osigurali sigurno snabdevanje energijom u budućnosti.

"Svedoci smo istorijskog pada emisija CO2 ali, ako ne budemo odmah imali zaštitne pakete, emisije mogu opet početi da rastu i ponište njihovo ovogodišnje smanjivanje", izjavio je BiBiSi-ju (BBC) šef IEA Fatih Birol podsećajući na krizu 2008-2009. kada su, takođe, pale emisije CO2 ali su odmah zatim naglo porasle.

Najveći istorijski pad investicija u energetiku uznemirava iz više razloga.

“To dovodi do gubitka radnih mesta i ekonomskih šansi. Čim oživi ekonomija, mogu nam nedostajati isporuke energije, a usporiće se i prelazak na čistije energije", zaključio je Birol.

Najgore će biti pogođen američki sektor škriljaca, koji će 2020. prepoloviti ulaganja, čak i uprkos sadašnjem oporavku cena nafte, prenose agencije.

Američki sektor škriljaca "oduvek je bio pod pritiskom, ali sada pristup kapitalu i poverenje ulaganje sve više isušuje", rekao je izvršni direktor agencije Fatih Birol.

Prihodi vlada od energije i samog energetskog sektora mogu, kako se procenjuje, da ove godine padnu za oko bilion dolara.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...