Korona smanjila emisije CO2

M.L.

Od početka aprila ove godine prosečne globalne dnevne emisije CO2 bile su niže za oko 17 odsto u odnosu na prosek prošle godine.

Prosečne globalne dnevne emisije CO2 bile su od početka aprila ove godine dosad niže za oko 17 odsto u odnosu na prosek iz prošle godine, saopšteno je u najnovijoj međunarodnoj studiji grupe naučnika čije je nalaze je objavio američki časopis Nejčer Klajmat Čejnž (Nature Climate Change). U danima na vrhuncu karantinskih i drugih mera ove emisije su bile niže za čak 26 procenata.

Zbog pandemije bi, kako nalaze studije prenosi AP, emisije CO2, pod uslovom da se situacija vrati u normalu do 15 juna, do kraja godine bile manje za oko četiri odsto. Ukoliko bi neke od mera, bar delimično, trajale do kraja godine godišnji pad bi iznosio oko sedam odsto. No, i pad od četiri procenta bio značio najveće smanjenje od kraja II svetskog rata. Na primer, posle usporavanja svetske ekonomije usled finansijske krize 2008. godine, naredne godine emisije su pale za 1,4 odsto. Ilustrativan je podatak da je pad emisija početkom aprila ove godine bio najizraženiji, tako da su one tada bile na nivou iz 2006. godine.

Prema podacima iz ove studije, emisije CO2 su tokom decenije pre pandemije covid-19 rasle godišnje za po jedan posto, samo 2019. nije bilo rasta (kao ni pada). Rezultati ove studije ukazuju, međutim, da se emisije CO2 teško mogu menjati samo promenom ponašanja ljudi. Naime, ni tako drastične mere, uvedene usled pandemije, nisu, ipak, izrazito uticale na emisije, što znači da je u borbi potiv klimatskih promena, pre svega, neohodna duboka promena u strukturi industrije i ekonomije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...